Campagne tegen te warme koelkasten
Het Voedingscentrum begint rond de zomer met een campagne die zich richt op het bewaren van voedsel in de koelkast. Jaarlijks zijn er tweeduizend gevallen van voedselvergiftiging, die deels zijn toe te schrijven aan te hoge koelkasttemperaturen.
Met de campagne hoopt het centrum het aantal gevallen van voedselvergiftiging omlaag te krijgen. ‘Goed gekoeld bewaren is niet alleen om bederf te voorkomen, maar ook om het aantal eventuele ziektemakers, die al van nature in producten zitten, laag te houden’, licht een woordvoerster van het Voedingscentrum toe.
De optimale koelkasttemperatuur is 4 graden Celsius. Bacteriën en schimmels groeien dan nauwelijks. Maar uit eerder onderzoek blijkt dat één op de vier koelkasten te warm is afgesteld en dat 85 procent van de Nederlandse huishoudens niet weet wat de temperatuur in de koelkast is. Uit steekproeven is gebleken dat het in sommige koelkasten wel 11 graden Celsius is.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Consumentengedrag in kaart (deel 2): ‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’
Hoe ziet de klant van morgen eruit? In Vleesmagazine 8 van 2021 signaleerde Susanne Danes van FoodBase drie belangrijke ontwikkelingen binnen de versbranche. In deel 2 vertelt haar collega Linda van Zonsbeek over claims en hoe je hiermee inspeelt op gezondheidsmotieven van klanten.
Start nieuwe campagne ‘De mooiste boodschap is bio’
De driejarige Europese campagne ‘De mooiste boodschap is bio’ is gestart met als doel groei van het biologische marktaandeel en vergroting van de herkenbaarheid en het vertrouwen in het Europese biologische keurmerk. De campagne loopt tegelijkertijd in Zweden, Finland en België.
Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken
Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.