Het Voedingscentrum begint rond de zomer met een campagne die zich richt op het bewaren van voedsel in de koelkast. Jaarlijks zijn er tweeduizend gevallen van voedselvergiftiging, die deels zijn toe te schrijven aan te hoge koelkasttemperaturen.
Met de campagne hoopt het centrum het aantal gevallen van voedselvergiftiging omlaag te krijgen. ‘Goed gekoeld bewaren is niet alleen om bederf te voorkomen, maar ook om het aantal eventuele ziektemakers, die al van nature in producten zitten, laag te houden’, licht een woordvoerster van het Voedingscentrum toe.
De optimale koelkasttemperatuur is 4 graden Celsius. Bacteriën en schimmels groeien dan nauwelijks. Maar uit eerder onderzoek blijkt dat één op de vier koelkasten te warm is afgesteld en dat 85 procent van de Nederlandse huishoudens niet weet wat de temperatuur in de koelkast is. Uit steekproeven is gebleken dat het in sommige koelkasten wel 11 graden Celsius is.