Californië weegt vleesvocht mee

13 augustus 2012 Tom van der Meer

SACRAMENTO - De Amerikaanse staat Californië gaat voortaan vocht uit vlees meewegen in het gewicht van het vlees. Hierdoor moeten consumenten meer voor hun vlees gaan betalen.

SACRAMENTO - De Amerikaanse staat Californië gaat voortaan vocht uit vlees meewegen in het gewicht van het vlees. Hierdoor moeten consumenten meer voor hun vlees gaan betalen.


Het gaat om nieuwe weegregels van de USDA, die 9 oktober zijn ingegaan.


Eerder maakte Californië, als enige staat binnen de VS, nog gebruik van de ‘wet tare’ techniek. Hierbij maken vloeistoffen van vlees geen onderdeel uit van het vlees.


Met de ingang van de ‘dry tare’ is het vocht voortaan bij het gewicht en dus bij de prijs van het vlees inbegrepen.


Opnieuw verpakken

Vleesverwerkers die in het verleden moesten voldoen aan de ‘wet tare’ vereisten, kozen vaak voor het opnieuw verpakken van vlees. Hierdoor kregen de Californiërs gemiddeld 1,39 procent meer vlees en 0,43 procent meer gevogelte dan op de verpakking stond (en dan andere Amerikanen kregen).


Het Californische Department of Food and Agriculture (CDFA) heeft becijferd dat ‘dry tare’ het gemiddelde Californische gezin een dollar meer per week gaat kosten. Volgens een woordvoerder van de CFDA is dat ‘relatief gering’.


'Onzin'

'Onzin', zegt advocaat Tim Duffy die spreekt namens consumenten. 'Alle kleine beetjes tikken wel aan. Ik weet zeker dat een gemiddeld gezin die 53 dollar per jaar wel beter kan besteden.’


In 2006 werden de meerkosten voor ‘dry tare’ voor alle consumenten in Californië geschat op 246 miljoen dollar per jaar.


Voor de CFDA weegt zwaar dat, nu Calfornië overstapt op het nieuwe systeem, het hele land een uniforme standaard heeft.


Besparen

Duffy raadt consumenten aan, goed naar de verpakkingen te kijken. 'Als er vocht (water, bloed of een combinatie ervan) in het vleesbakje drijft, eis dan dat de winkel het opnieuw verpakt en opnieuw weegt en prijst.' Zo zegt hij zelf al 63 dollarcent te hebben bespaard op een familieverpakking varkensvlees.


Lees ook:

Vion rekent af op één decimaal (26 september 2008)

Virgin schrapt verpakking in vliegtuig (18 augustus 2008)

Vion verruimt gewicht beren Britse baconmarkt (19 mei 2008)

VWA onderzoekt waterkip (12 maart 2008)

Tönnies: 'IJkdienst sjoemelde zelf' (17 oktober 2007)

Weegschaalfraude bij Tönnies ontdekt (3 oktober 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over gewicht

Altijd op de hoogte blijven?