Bulgaars vleeschandaal: fraude met EU-geld

attachment-001_food-image-VLS4752I01

SOFIA - In Bulgarije hebben vleesbedrijven met EU-geld gefraudeerd.

SOFIA - In Bulgarije hebben vleesbedrijven met EU-geld gefraudeerd.


De Europese anti-fraude eenheid Olaf en andere EU-instellingen kwamen erachter dat meerdere bedrijven gefraudeerd hadden.


Zo hebben vleesverwerkers Rodopa Veliko Tarnovo en Chubra bijvoorbeeld EU-geld gekregen om nieuwe apparatuur aan te schaffen. Ze streken het geld op maar kochten in plaats daarvan goedkopere equipment.


Het geld werd uitbetaald door de Europese Commissie in het kader van het Sapard-programma dat bedoeld was om de verwerking en vermarkting van landbouw- en visserijproducten te verbeteren.


Het stopzetten van de betalingen voor 2008 blijkt uit een brief die directeur Jean-Luc Demarty, van het Europese directoraat Landbouw en Plattelandsontwikkeling, aan de Bulgaarse overheid heeft gestuurd.


De betaling werd eveneens stopgezet omdat Bulgarije moeite had om de fondsen van 2007 goed te bestemmen. De sanctie wordt opgelegd totdat een onderzoek naar fraude met de fondsen volledig is afgerond.


Lees ook:

'Ex-chef Tönnies stopte tonnen in eigen zak' (20 februari 2008)

Gausepohl beschuldigd van exportfraude (15 november 2007)

Drugsdealers handelen ook in illegale kip (13 juni 2006)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over oplichting

Alle bverichten over fraude

Lees ook
‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio...

‘We delen kennis met nieuwe markten’

‘We delen kennis met nieuwe markten’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het eerste deel met Antoine de Bie...

Gouden handen

Gouden handen

De handen van de slager zijn al zo lang als het ambacht bestaat gegeseld door de kou, vermoeid door het mes en stram en stijf. Slagershanden zijn als een eeuwenoud cliché. Hoewel deze gouden handen in tegenwoordige tijden worden geholpen, en soms zelfs vervangen, door glimmende, roestvrije apparaten.