Brits broodje kip tjokvol olie, water en zout

13 augustus 2012 redactie

Britse sandwiches bevatten niet altijd alleen maar kippenvleesLONDEN - Kipsandwiches in Engeland zitten tjokvol toevoegingen. De etiketten op de meeste verpakkingen melden hier echter niets over, zegt de Britse consumentenorganisatie 'Which?'

Which? testte in totaal 26 producten en concludeerde dat alleen supermarktketen Asda de consument een broodje kip voorschotelt met 100 procent kippenvlees.

Het meest misleidende etiket kwam bij het warenhuis BHS vandaan. Die claimde weliswaar voor op het pakje dat de sandwich 100 procent kip bevatte, maar op het kleine etiket achterop de verpakking stond heel wat anders: water, glucosesiroop, bindmiddel, zout en zoutmengsels. Marks and Spencers voegde zout, dextrose, stabilisatoren, zetmeel en eiwitten aan het '100 procent kipbroodje' toe.

De Britse consumentenorganisatie vindt dat de klant wordt misleid, ook al worden op de achterkant van de verpakkingen alle ingrediënten vermeld. Which? wil dat deze informatie vóór op het pakje komt te staan. 'De klant mag best weten of het voor puur vlees, of voor opgepompt vlees betaalt', aldus een woordvoerster. Volgens de Britse voedsel- en warenautoriteit FSA willen fabrikanten daar niet aan.

Altijd op de hoogte blijven?