Brit gooit een derde gekocht voedsel weg

attachment-001_food-image-VLS5217I01

BANBURY - Van al het in de UK gekochte voedsel wordt bijna een derde weggegooid. Een kwart daarvan is zelfs helemaal niet aangeraakt en zit nog in de originele verpakking.

BANBURY - Van al het in de UK gekochte voedsel wordt bijna een derde weggegooid. Een kwart daarvan is zelfs helemaal niet aangeraakt en zit nog in de originele verpakking.


Focussen op verpakkingen om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen heeft dan ook weinig zin. Het heeft veel meer nut om te voorkomen dat goed voedsel (met verpakking en al) wordt weggegooid.


Dat concludeert het Britse Waste & Resources Action Programme WRAP in het rapport 'the Food We Waste'.


Volgens WRAP staat bij de weggooi-top-100 qua gewicht de categorie maaltijden met vlees of vis op de vierde plaats (na aardappelen, brood en appels).


1,2 miljoen worstjes

Er worden in de UK dagelijks 1,2 miljoen worstjes, 1 miljoen plakjes ham en 300.000 kant-en-klaarmaaltijden weggegooid. Bovendien groeit de hoeveelheid jaarlijks met 2 tot 5 procent.


Qua vermijdbare kosten bij afval staat de categorie maaltijden met vlees/vis op 1, met een waarde van 602 miljoen pond per jaar.


In totaal gooien inwoners van het Verenigd Koninkrijk jaarlijks voor 10 miljard Engelse pond weg. Dat is 32 procent van hun totale uitgaven aan voedsel.


Niet uitgepakt

Producten met een totale waarde van zo’n 2,3 miljard pond worden niet eens uitgepakt, terwijl voor 1 miljard pond aan voeding niet eens over de uiterste houdbaarheidsdatum heen is.


Personen in eenpersoonshuishoudens gooien gemiddeld 50 procent meer voedsel weg dan personen in meerpersoonshuishoudens.


Het proberen te voorkomen van deze onnodige verspilling zou de CO2-uitstoot met 18 miljoen ton terugdringen.


Download het Waste-rappport (237 pagina's)


Lees ook:

Schotse vleessector wil huisvuil toelaten (23 mei 2008)

Houdbaarheidsdatum te heilig (22 augustus 2006)

Voedselketen pakt derving aan (24 juli 2006)

Website tegen voedselverspilling (16 maart 2006)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over voedselverspilling

Lees ook
Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Klantcontact, productbeleving en modern werken staan centraal bij de metamorfose van het hoofdkantoor van MULTIVAC. “Na de makeover staat er een kantoor dat klaar is voor de toekomst. Een eyecatcher waar we trots op zullen zijn.”

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Het gehakt van Albert Heijn zit voortaan in een zakje in plaats van een bakje. Volgens de supermarkt scheelt dit meer dan 500.000 kilo plastic op jaarbasis, een besparing van 70 procent. Een voordeel voor klanten is dat de nieuwe verpakking minder ruimte inneemt in de plastic afvalbak.

Empack Nederland wil naar afvalvrije beurs

Empack Nederland wil naar afvalvrije beurs

Empack Nederland wil stapsgewijs naar een afvalvrije beurs. Over drie jaar moet Empack 2024 een beurs zijn zonder restafval waar alleen grondstoffen voor hergebruik overblijven. Hiervoor lanceert Empack Nederland tijdens de komende beurseditie op 8 en 9 september 2021 het project ‘Empack Towards Zero Waste’.