Brief van de NVV aan staatsecretaris Dijksma

logo nvv

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft samen met haar ketenpartners een oproep naar staatssecretaris Dijksma gestuurd, waarin aandacht gevraagd wordt voor de huidige zeer slechte financiële situatie in de Nederlandse varkenshouderij. De NVV doet een dringend beroep op de Nederlandse regering om samen met de varkenssector maatregelen te nemen die zorgen voor ondersteuning van de Nederlandse sector in de huidige crisistijd.

Deze maatregelen zullen deels op Europees niveau uitgevoerd dienen te worden, deels op nationaal (Nederlands) niveau en zijn in grote lijnen in 3 categorieën in te delen: Maatregelen om de (extra) productiekosten in Nederland te reduceren, ter versterking van de Nederlandse concurrentiepositie. Maatregelen om de toegevoegde waarde voor de Nederlandse productie en daarmee de opbrengsten te vergroten, met name exportbevordering. Maatregelen om in geval van crisissituaties vraag en aanbod op de EU-markt beter in evenwicht te brengen.

Verzoek tot gesprek met staatssecretaris

Op 7 september a.s. wordt de Europese Landbouwraad gehouden in Brussel. De NVV heeft staatssecretaris Dijksma in de genoemde brief verzocht om vóór de Landbouwraad in gesprek te gaan. De NVV wil de huidige crisissituatie bespreken en de maatregelen toelichten zodat de staatssecretaris maximaal inzet om ruimte in Brussel te creëren voor de maatregelen.

Bewustwordingscampagne

De NVV treft voorbereidingen om samen met andere voedselproducenten een agro brede campagne te lanceren op radio en tv. De campagne moet de burgerconsumenten bewust maken dat er een prijskaartje hangt aan duurzaam geproduceerd voedsel.

Demonstratie 7 september

Rond de Europese Landbouwraad op 7 september in Brussel worden door verschillende sectoren en organisaties acties gepland. De NVV zal aansluiten bij de betoging in Brussel om daar haar eigen statement te maken.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Gert-Jan Oplaat voorgedragen als nieuwe President AVEC

Gert-Jan Oplaat voorgedragen als nieuwe President AVEC

De branchevereniging van de Europese pluimveeverwerkende industrie (AVEC) draagt Gert-Jan Oplaat, voorzitter NEPLUVI, voor als nieuwe President. In september 2022 beslissen de leden tijdens de General Assembly in Riga, Letland over de benoeming.

Rabobank: ‘Oorlog Oekraïne raakt de hele Nederlandse voedselketen’

Rabobank: ‘Oorlog Oekraïne raakt de hele Nederlandse voedselketen’

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft een negatieve impact op nagenoeg de hele Nederlandse foodsector, niet alleen op de graanprijzen, schrijft Rabobank. Analisten van Rabobank verwachten dat de handel met Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland lang verstoord zal zijn.

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.