Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Temperatuur_Gerd Altmann via pixabay

Foto: Gerd Altman via Pixabay

Zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen. Dit kan voor vishandelaren en marktslagers problemen opleveren voor de voedselveiligheid van hun producten. Daarom hebben brancheorganisaties Centrale vereniging voor Ambulante handel (CVAH), Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), Poeliersbond en Vereniging voor Nederlandse Visspecialisten(VNV) een hitteprotocol ontwikkeld dat 10 juni naar de gemeentes is gestuurd.

Marktondernemers moeten zich meestal houden aan gemeentelijke verordeningen. Hierin staan onder andere de tijdspanne waarop de verkopen moeten plaatsvinden. Op weekmarkten is dit gemiddeld van 8.00-9.00 tot 16.00-17.00 uur. Afgelopen jaar werden de brancheorganisaties door leden benaderd dat gemeentes het niet toestonden om te stoppen met de verkopen als temperaturen te hoog oplopen .

Tropische dagen

Omdat er in Nederland steeds meer tropische dagen met temperaturen van 30 ℃ of hoger zijn, besloten de brancheorganisaties om een hitteprotocol op de stellen. De uitgangspunten hierbij zijn voedselveiligheid, kwaliteit van de producten en welzijn van mensen. 

In de voedselveiligheidswetgeving staat onder welke temperaturen bepaalde producten niet mogen komen. Voor vishandelaren en slagers geldt: pluimvee 4 ℃, vlees 7 ℃, orgaanvlees 3 ℃ en vis 7 ℃. Op warme dagen loopt met name in de middag de temperatuur hoog op. Dan kunnen deze temperaturen niet meer worden gewaarborgd en loopt de voedselveiligheid gevaar.

Oplossingen 

"We vinden het met zijn allen heel belangrijk dat de tijden van de markt worden nageleefd maar lopen hierdoor wel tegen problemen aan", staat er in de brief te lezen. "Je kunt het standpunt hanteren dat het aan de ondernemer is en niet van de markttijden afwijken, we kunnen ook met elkaar naar oplossingen zoeken om toch volledige markten aan te bieden aan de consument op tropische dagen."

De organisaties hopen dat gemeentes hierover in gesprek gaan met de ondernemers over oplossingen bij erg warm weer. Hieronder vallen onder andere eerder stoppen met de verkopen en preventieve maatregelen als een goede markplaats (niet op de zon) en de mogelijkheid van gebruik van parasols en dergelijke. Het hitteprotocol moet volgens de brancheorganisaties onderdeel van de marktverordening worden.

Bron: KNS / CVAH

Lees ook
Spareribs - Smokey, sweet & hot

Spareribs - Smokey, sweet & hot

Zoveel hoofden, zoveel zinnen: het spreekwoord lijkt speciaal voor spareribs bedacht. Eind jaren 80 begin jaren 90, toen de spareribs in opmars kwamen, hadden we nog weinig oog voor de varkensribben. Ik hoor de oude generatie slagers nog mopperen: ‘dat wordt toch niks’. Ik denk dat u vandaag de dag meer spareribs verkoopt dan hamlappen, rib-/haaskarbonade...

Bakker en slager slaan handen ineen voor Feanster snack

Bakker en slager slaan handen ineen voor Feanster snack

Bakkerij By Boonstra en Keurslager Zijlstra brengen samen de Feanster snack, pulled pork op een broodje van bladerdeeg. Klanten zijn enthousiast over het product, vertellen de bakker en slager aan de Heerenveense courant.

‘Productieafdeling slagerij is veel boeiender dan mensen denken’

‘Productieafdeling slagerij is veel boeiender dan mensen denken’

Maureen Wijnands (17) begon als afwashulp bij Beerens Slagerij & Traiteur in Best, maar vroeg haar werkgever al snel het hemd van het lijf over vleesdelen, worst maken en ­productiewerkzaamheden. Ze wil alles leren over het slagersvak. Daarom startte ze dit jaar met de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO vakopleiding food.