Boze boeren voeren toch acties bij dc's en op wegen

boerenprotest

Actievoerende boeren zijn ondanks een eerder verbod door de rechter, vanmorgen toch met trekkers op weg gegaan naar onder meer distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo in Tilburg en Breda. Zij protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Boerenactiegroep Farmers Defence Force riep dinsdag boeren op om vooralsnog af te zien van acties bij distributiecentra en supermarkten. De organisatie deed dat omdat ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad. Die besliste dinsdag dat de boeren niet de bevoorrading van supermarkten mogen platleggen.

[intermezzo:1]

Albert Heijn Tilburg

Het gebouw van Albert Heijn staat aan de Pegasusweg in Tilburg. De politie is aanwezig om de actie te begeleiden. Er was geen sprake van een blokkade, aldus een woordvoerster van Albert Heijn. De actie duurde tot half tien vanmorgen, toen de boze boeren weer verder trokken. Boerenactiegroep Farmers Defence Force riep dinsdag boeren op om vooralsnog af te zien van acties bij distributiecentra en supermarkten.

Politie gaat overleggen met gemeente

De organisatie deed dat omdat ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad. Die besliste dinsdag dat de boeren niet de bevoorrading van supermarkten mogen platleggen. Een politiewoordvoerder zegt dat de politie bij het distributiecentrum gaat kijken of ze zal optreden en op welke manier. Ook zal worden overlegd met de gemeente.

Honderd Duitse boeren onderweg richting Arnhem

In verschillende andere delen van Nederland zijn boeren ook op weg gegaan. Ruim honderd boeren uit de Duitse grensstreek hebben zich woensdagochtend aangesloten bij een protesterende groep boeren uit de Achterhoek. Vanuit het plaatsje Mariënvelde zijn ongeveer driehonderd boeren op trekkers vertrokken richting Arnhem.

Mediapark in Hilversum doelwit actievoerders

De groep Duitsers en Nederlanders wil naar het Gelderse Provinciehuis om daar de verantwoordelijk bestuurder toe te spreken. In lokale media zeggen actievoerders dat ze daarna zullen opstomen naar het Mediapark in Hilversum. Een andere groep actievoerders is vanuit het Rivierengebied onderweg over de snelweg A15. Ook zij zeggen naar het Mediapark te gaan.

Op- en afritten A2 bij Born geblokkeerd

Boeren blokkeren bij Nedcar in Born (Limburg) de op- en afritten van de A2. Daardoor ontstaan daar lange files. Boeren en bouwers in Brabant hebben woensdagochtend bij de Amercentrale in Geertruidenberg actiegevoerd. De actie duurde een minuut of tien, luid toeterend reden ze met hun voertuigen langs de elektriciteitscentrale.

De actievoerders zouden na de Amercentrale naar Moerdijk willen, Etten-Leur en daarna naar het vliegveld bij Breda. Vele tientallen tractoren werden begeleid door auto’s en motoren van de politie. De boeren droegen protestborden bij zich met daarop teksten als: ‘De boeren saneren om de industrie te faciliteren’.

Gestopt met barbecueën

Boeren en bouwers op de A1 bij De Lutte (Overijssel) zijn gestopt met barbecueën. Dat hebben zij besloten na een gesprek met Cia Kroon, de burgemeester van de gemeente Losser. Circa vijfhonderd boeren blokkeerden woensdagmorgen de snelweg in beide richtingen en staken de barbecues aan. Volgens de verzetsgroep Bouw in Verzet, die de actie op touw zette, sloten naast bouwers ook veel boeren zich aan bij de barbecue. Er zouden twee of drie barbecues zijn aangestoken.

Hamburgers gebakken

Niet alleen op de A1 bij De Lutte staken bouwers en boeren de barbecue aan. Op sociale media is te zien dat ook op de A28 bij Hoogeveen (Drenthe) hamburgers werden gebakken. Daarnaast staken actievoerders ook bij de Amercentrale in Geertruidenberg (Noord-Brabant) de barbecue aan.

Lees ook
‘Boeren mogen in deze crisis niet alleen opdraaien voor prijsstijgingen'

‘Boeren mogen in deze crisis niet alleen opdraaien voor prijsstijgingen'

De prijzen stijgen. Grondstoffen, energie, brandstof. Ook voor boeren zorgen de stijgende kosten voor problemen. “Als het zo doorgaat, vallen boeren om”, schrijft Dirk Hordijk, CEO van Royal Agrifirm Group. “Boeren mogen in deze crisis niet alleen opdraaien voor prijsstijgingen.”

Training effectief communiceren van Team Agro NL

Training effectief communiceren van Team Agro NL

Team Agro NL organiseert samen met Joyce Boerkoel avondvullende workshops voor boeren die in gesprekken met burgers gastvrij en positief willen overkomen. De training heet Coole boeren, en is gericht op boeren, tuinders en vissers.

Veehouders hebben geen vertrouwen in de overheid

Veehouders hebben geen vertrouwen in de overheid

Veel veehouders hebben geen vertrouwen meer in de overheid. Ze hebben het gevoel dat zij moeten opdraaien voor de klimaat en stikstofcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant.