Bord Bia viert St Patricks Day met Ierse klassiekers

18 maart 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Bord Bia

Bord Bia vierde op 15 maart alvast St Patricks Day in het Rotterdamse sterrenrestaurant Parkheuvel. Chef-kok Erik van Loo en zijn zoon Juliën gingen aan de slag met Ierse klassiekers en er was aandacht voor de goede handelsrelatie tussen Ierland en Nederland.

Speciaal voor dit Iers getinte evenement werd de keuken van Parkheuvel ingericht als Irish Food lab. het Nederlandse kantoor van Bord Bia, de Irish Food Board, vroeg chef Erik van Loo om met zijn zoon een vernieuwende invulling te geven aan bekende recepten met Iers rundvlees, oesters en Ierse dranken. Van Loo is sinds 2005 een zeer gewaardeerd lid van Bord Bia’s Chefs’ Irish Beef Club (CIBC).

St Patrick’s Day

St Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland, die de Ieren op 17 maart vieren. Ierse ambassadeur Brendan Rogers was op de viering van Bord Bia aanwezig en legde de speciale betekenis van de feestdag uit. “In Ierland komen wij als familie en vrienden bij elkaar. Deze St Patrick's Day denken wij in solidariteit nadrukkelijk ook aan de bevolking in Oekraïne.  Daarnaast waarderen wij uiteraard goede handelsrelaties met andere landen, zoals Nederland.” Laura Crowley, manager Bord Bia Amsterdam, vulde hem aan: “Na twee jaren van Covid-19 is het bijzonder fijn en belangrijk dat mensen weer bij elkaar kunnen komen voor een feestje.”

“St Patrick’s Day markeert daarnaast het moment dat ook de koeien weer de wei in kunnen”, gaat Crowley verder. “De Ierse extensieve rundveehouderij kenmerkt zich door het buiten grazen van runderen gedurende het grootste deel van het jaar. Deze natuurlijke productiewijze maakt ons vlees op de Nederlandse markt zo gewaardeerd.” Crowley ziet mooie parallellen tussen de Nederlandse topchefs van de Chefs' Irish Beef Club en de producenten van Iers rundvlees: ”Het respect voor het product en het vakmanschap staan bij beide centraal.”

Veeteelt Ierland

Chefs' Irish Beef Club-chef Erik van Loo was al vroeg in zijn leven bekend met veehouderij die aan de Ierse veeteelt doet denken: “In Mechelen, waar ik ben opgegroeid als slagerszoon, hadden veel mensen een eigen veehouderij. Het vee werd vertroeteld en verzorgd, en op een gegeven moment brachten de veehouders hun dieren naar de slacht. Het enige verschil met Ierse veehouderij is dat de dieren bijna geen bijvoer krijgen in Ierland. Het gras groeit daar heel snel, dus de koeien hebben in de wei al het voer dat ze kunnen eten.”

Iers rundvlees

“Vorig jaar heeft Iers rundvlees een grote sprong van +9 procent gemaakt wat populariteit onder Nederlanders betreft”, laat Crowley weten op basis van een recentelijk uitgevoerd consumentenonderzoek. “Maar liefst 73 procent van de 50-plussers noemt Iers rundvlees top of mind. We zien ook dat jongvolwassenen die eenmaal Iers rundvlees geproefd hebben, erg trouw blijven aan het product. De redenen waarom Nederlanders Iers rundvlees kopen, hangen in toenemende mate samen met dierenwelzijn, smaak, de grasgevoerde manier van veeteelt en duurzame productie. Daarnaast heerst er zeer sterk het beeld dat Iers rundvlees uit een land komt dat uitstekend geschikt is voor veeteelt – nog meer zelfs dan Nederland.”

De Ierse rundveehouderij is al van oudsher grasgevoerd. Het natuurlijke voordeel van uitgestrekte groene velden, frisse, schone lucht en overvloedige regen in Ierland vormt de perfecte omgeving voor het houden van vee en maakt grasproductie op het hele eiland vanzelfsprekend. Om die reden is de Ierse Grass Fed Standard ontwikkeld, de eerste onafhankelijk gecontroleerde norm die consumenten de zekerheid biedt dat gras aan de basis staat van het premium Ierse rundvlees dat ze kopen.

Ierse voedingsmiddelen

Naast de populariteit van rundvlees groeit het belang van Ierse producten ook in andere voedingsmiddelencategorieën in Nederland. Dit gaat bijvoorbeeld om hoogwaardig bereide voedingsmiddelen (PCF’s) als Ierse cakes, pepperoni voor pizza’s, of kaassnacks. Deze producten met toegevoegde waarde worden geproduceerd door bedrijven die van de nieuwste technologieën gebruikmaken. 90 procent van de Ierse bedrijven die naar Nederland exporteren zijn aangesloten bij het Ierse nationale duurzaamheidsprogramma Origin Green, net als de Ierse veehouderijen.

Impact handel

Ierland is een klein land met vijf miljoen inwoners, maar produceert genoeg voedsel om 25 miljoen mensen te voeden. Om die reden is niet minder dan 90 procent van het in Ierland geproduceerde voedsel bestemd voor export. Daarbij ligt de focus sterk op kwaliteit, traceerbaarheid en duurzaamheid. Ook al hadden de Brexit en Covid-19 een ernstige impact op de handel, steeg de export van Ierse voedingsmiddelen en tuinbouwproducten in 2021 met 4 procent, met een waarde van 13,5 miljard euro. De rundvleesexport naar Nederland bedroeg 190 miljoen euro, een waardestijging van 6 procent. De waardestijging van de Ierse export was zelfs 2 procent hoger dan het niveau van vóór de coronapandemie in 2019, wat de kracht en het innovatievermogen van de sector aantoont.

Altijd op de hoogte blijven?