Bord Bia introduceert kwaliteitslabel Grass Fed Standard

24 november 2020

Bord Bia, de Irish Food Board, introduceert de Grass Fed Standard. Een nationaal kwaliteitslabel voor grasgevoerd Iers rundvlees. Bord Bia wil met deze nieuwe standaard consumenten betrouwbare informatie over de herkomst en leefomstandigheden van Ierse runderen bieden. Het label is gebaseerd op wetenschappelijke data en wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Het Grass Fed Standard-label op de rundvleesverpakking laat consumenten weten dat het rundvlees afkomstig is van grasgevoerde koeien. Het vlees voldoet aan strenge eisen op het gebied van weidegang: de dieren lopen in hun leven gemiddeld minimaal 220 dagen per jaar op de Ierse weilanden en hebben daar een dieet dat voor 90 procent uit gras bestaat.

Grasgevoerd

Grasgevoerd rundvlees is een bekend Iers product. ‘Grasgevoerd’ is voor velen synoniem met ‘van nature lekker’ en ‘voedzaam’. Ierse runderen krijgen veel beweging, wat goed is voor de structuur en smaak van het vlees.

"Bijna de helft van de consumenten wereldwijd associeert Ierland met grasgevoerd", zegt Padraig Brennan, directeur Vlees, Voeding en Dranken bij Bord Bia. "We hebben de Grass Fed Standard ontwikkeld als directe reactie op de groeiende internationale vraag van consumenten en klanten naar eersteklas, gezonde en op natuurlijke wijze geproduceerd rundvlees. Dankzij de Grass Fed Standard en het bijbehorende logo kan iedereen die met grasgevoerd Iers rundvlees werkt, zich onderscheiden richting consumenten die duidelijkheid verlangen over de herkomst van rundvlees."

Wetenschappelijke onderbouwing

De Ieren claimen al lang dat Iers rundvlees zijn bijzondere karakter en kwaliteit aan gras dankt. Volgens Bord Bia hebben ze nu een grondige en formele onderbouwing van die claim, in de vorm van het Grass Fed Standard-kwaliteitslabel. Van de vele duizenden rundveehouderijen in Ierland, vallen ruim 50.000 onder het strikte kwaliteitsborgingsysteem voor duurzaam rundvlees, SBLAS. Deze veehouders voldoen aan hoge eisen ten aanzien van dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming en traceerbaarheid.

Als onderdeel van SBLAS worden op die meer dan 50.000 veehouderijen vele gegevens verzameld tijdens regelmatige, onafhankelijke bedrijfscontroles. Die grote berg data levert de wetenschappelijke onderbouwing dat rundvlees met het Grass Fed Standard-kwaliteitslabel uitsluitend afkomstig is van koeien die gegarandeerd grasgevoerd zijn.   

Altijd op de hoogte blijven?