Boek: Het varken

20 januari 2022 Redactie Vleesmagazine

In Het varken verkent Hatteland Endresen de vele facetten van dit bijzondere dier. Springend van de biologie naar de archeologie en van de filosofie naar medische wetenschappen laat hij zien waarom varkens méér zijn dan een stuk vlees: waarom het het waard is ze eens in de ogen te kijken.

De relatie tussen varkens en mensen zit vol tegenstrijdigheden. Varkens worden al eeuwen geassocieerd met viezigheid en ‘onreinheid’, maar zijn ondertussen wel de meest gegeten diersoort ter wereld. Ze zijn genetisch nauw verwant aan de mens, maar worden vetgemest in vaak mensonterende omstandigheden. Hoe kan dat? En wat zegt dat over ons?

Auteur Kristoffer Hatteland Endresen besloot om het dier achter zijn supermarktkarbonaadje te leren kennen en meldde zich aan bij een varkenshouderij. Daar doorgrondde hij niet alleen een industrieel productieproces, maar ontdekte hij vooral wat een mooie, slimme en veelzijdige dieren varkens zijn. Die – als we eerlijk zijn – maar heel weinig van ons verschillen. Endresen groeide op in het Noorse Jæren, een streek waar meer varkens dan mensen leven.

 

Altijd op de hoogte blijven?