'Blank kalfsvlees speelt niet in Nederland

attachment-001_food-image-VLS5707I01

AMSTERDAM - Chefkoks zijn het niet eens met de actie van Wakker Dier om blank kalfsvlees in de ban te doen. Volgens hen speelt het probleem in Nederland niet omdat het hier vrijwel niet verkocht wordt.

AMSTERDAM - Chefkoks zijn het niet eens met de actie van Wakker Dier om blank kalfsvlees in de ban te doen. Volgens hen speelt het probleem in Nederland niet omdat het hier vrijwel niet verkocht wordt.


Wakker Dier is onder meer met reclamespotjes een campagne gestart tegen blank kalfsvlees. 'Om blank kalfsvlees te krijgen, worden kalfjes in de bioindustrie ziek gemaakt met bloedarmoede.'


Het gaat volgens de organisatie in Nederland om jaarlijks anderhalf miljoen kalfjes, waarvan driekwart bloedarmoede heeft.


Nederland is volgens Wakker Dier de grootste exporteur ter wereld van blank kalfsvlees. 'In Nederland wordt het in veel restaurants gegeten en in toenemende mate ook in supermarkten verkocht.'


Rosé

Chefkok Jon Sistermans van restaurant Wilhelminapark in Utrecht stoort zich aan de actie, meldt De Volkskrant. 'Het blanke kalfsvlees in Nederland is doorgaans bijna rosé.'


'Aan blank vlees zit geen smaak', zegt chefkok Mario Ridder van restaurant De Zwethheul in Schipluiden. 'Vol vocht, zonder karakter. Rosé kalfsvlees is tien keer mooier.'


'Echt blank kalfsvlees gaat bijna allemaal in de export', zegt Sistermans. Blank kalfsvlees geldt vooral in Frankrijk en Italië als delicatesse. Zo’n negentig procent van het Nederlandse kalfsvlees wordt geëxporteerd.

Stem mee met onze stelling:

"Ik maak mij geen enkele zorgen over het welzijn van kalveren in de Nederlandse kalverhouderij en geniet dan ook gewoon van mijn stukje kalfsvlees".

Stem hier.

Lees ook:

PVV: kalf heeft geen bloedarmoede (26 september 2008)

Harry Mens eet Peter's Farm (16 september 2008) 

Henny Swinkels: NL kalfsvlees naar Zuid-Afrika (11 september 2008)

Dierenactivisten steunen eten kalfsvlees (20 augustus 2008)


Zie ook:

Weblog Henny Swinkels op Meatandmeal.nl


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over kalfsvlees

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vitelco lanceert nieuwe convenience-lijn voor de horeca

Vitelco lanceert nieuwe convenience-lijn voor de horeca

Vitelco brengt onder de naam Duke's Cuisine een nieuwe conveniencelijn voor de horeca op de markt. Het assortiment bestaat uit gegaarde, verse en bevroren kalfs-, rund- & varkensvleesproducten.

Mexicaanse kalfstaart

Mexicaanse kalfstaart

Hans de Goeij is eigenaar van Traiteurslagerij de Goeij in Vianen. Sinds 2020 is hij branche erkende meesterslager. Naast verse vleesspecialiteiten, ambachtelijke vleeswaren en worst uit eigen worstmakerij verkoopt De Goeij verse maaltijden uit eigen keuken, zoals deze eenvoudig te bereiden Mexicaanse kalfstaart.

ACM keurt overname Van Dam door VanDrie Group goed

ACM keurt overname Van Dam door VanDrie Group goed

VanDrie Group mag de activiteiten van A.J. van Dam Beheer b.v. overnemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft deze overname goedgekeurd. Dat laat VanDrie Group weten in een persbericht.