Biologische varkenshouderij Overesch wint Modderpoeltrofee 2019

23 augustus 2019

De biologische varkenshouderij Overesch in Raalte wint de Modderpoeltrofee 2019. Het is de vijftiende keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Wakker Dier organiseert de Modderpoelverkiezing ieder jaar om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. 

Bij de modderpoelverkiezing kan gestemd worden op de mooiste modderpoel. Varkenshouderij Overesch, een biologisch varkensbedrijf binnen De Groene Weg, kreeg dit jaar de meeste stemmen. De zeugen vinden op deze boerderij verkoeling in een bad van water en modder en langs de schaduwrijke bosrand rondom de poel.  De modder is bovendien goed voor de huid en helpt bij de bestrijding van parasieten en de genezing van wondjes.

Varkens hebben snel last van de warmte. De dieren hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Om toch af te kunnen koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

De familie Overesch heeft 110 fokzeugen en 700 vleesvarkens. De fokzeugen krijgen twee maal per jaar een koppel of worp biggen. De biggen en hun moeder blijven minimaal 45 dagen bij elkaar. Daarna gaan de biggen naar een aparte ruimte om te groeien tot een vleesvarken. De varkens krijgen geen hormonen en preventieve antibiotica en eten biologisch geproduceerd voer. Naast de modderpoel hebben ze ook voldoende lig- en loopruimte in de stallen.

Allard Bakker, General manager van De Groene Weg, zegt op de website van Vion: “Binnen de biologische keten van De Groene Weg hebben alle zeugen de mogelijkheid om de weide in te gaan en daar een modderbad te nemen. Alle varkenshouders besteden daar veel zorg aan. Nagenoeg ieder jaar wordt deze prijs toegekend aan een van de varkenshouders binnen onze keten. Ik feliciteer de familie Overesch van harte met deze mooie erkenning. Zij zijn één van de pioniers binnen de biologische sector en verdienen alleen al daarom deze prijs.”

Altijd op de hoogte blijven?