Biologisch marktaandeel supermarkt stijgt met 3,21 procent

B_d5eae94127

De biologische omzet in supermarkten is in 2019 met 4,9 procent gestegen, ten opzichte van 4,3 procent totale groei. Daarmee is het biologisch marktaandeel licht gestegen naar 3,21 procent, zo blijkt uit nieuwe verkoopcijfers van supermarkten (IRI, 2020).

Ten opzichte van 2018 steeg het marktaandeel slechts licht, van 3,19 procent naar 3,21%. Daarmee is er nog een enorm gat te overbruggen om naar 25 procent biologische landbouw te groeien in 2030, zoals het streven in de Green Deal van de Europese commissie. Een nieuw stimuleringsbeleid moet zowel vraag als aanbod gaan stimuleren, aldus brancheorganisatie Bionext.

Voor een ­­evenwichtige groei van de markt is het belangrijk dat vraag en aanbod gelijk oplopen, om te voorkomen dat boeren met overschotten blijven zitten. Dat er drastische maatregelen moeten komen om die marktbeweging op gang te brengen, lijkt Michaël Wilde, directeur van brancheorganisatie Bionext, vanzelfsprekend.

Rigoureus andere aanpak

‘Als we echt willen dat biologisch een groter aandeel gaat innemen in de Nederlandse supermarkt, dan is er een rigoureus andere aanpak nodig dan de afgelopen jaren’, aldus Wilde. ‘Om ervoor te zorgen dat de vraag bij consumenten en het aanbod in de Nederlandse retail gelijk stijgen. Daarbij is het van groot belang de belangrijkste barrières bij de consument weg te nemen, 68 procent van de consumenten geeft aan nu niet vaker biologisch te kopen door de prijs.’

In september deelt de biologische branche haar aanbevelingen aan de Nederlandse overheid, die moeten leiden tot een forse groei in biologische markt. De stimuleringsmaatregelen zijn zowel aan vraag als aanbod noodzakelijk, om te voorkomen dat boeren met overschotten komen te zitten. Zo kan een btw-verlaging consumenten stimuleren vaker voor biologisch te kopen en kan gericht advies boeren helpen om de overstap naar biologisch makkelijker te maken.

IRI-cijfers 2019

De totale omzet op biologische producten in de supermarkt is met 4,9 procent gestegen, daarmee lijkt de groei van de afgelopen jaren op biologisch te stagneren. In 2018 steeg de omzet op biologische producten in de supermarkt nog met 8,2 procent. Biologische eieren nemen nog steeds de koppositie in met hoogste marktaandeel van 16,6 procent (op de totale eieromzet in de supermarkten). De categorie biologische koffie/thee/cacao groeide het sterkst met 14,9 procent.

 
Lees ook
Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten.

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de resultaten van de inspecties op slachthuizen in 2019 en 2020. In de berichtgeving spreekt NVWA van honderden boetes en waarschuwingen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nuanceert dit beeld.

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

‘Lekker gewerkt, Campina’ | Duurzaam lijken, zodat je niet duurzaam hoeft te doen

Verpakkingen verduurzamen in rap tempo. Als je niet verduurzaamt, verlies je het van de “groene” verpakking van de concurrent in het schap. Maar écht verduurzamen is vaak lastig en nog vaker duur. Dus dan doen we toch gewoon alsof?