Bio-beurs 2016: Vermindering van nitriet in biologische vleeswaren

13 januari 2016 Vleesmagazine

De presentatie ‘Vermindering van nitriet in biologische vleeswaren’ wordt gegeven op de Bio-beurs die 20 en 21 januari in de IJsselhallen in Zwolle plaatsvindt. In deze presentatie delen Maurits Steverink (True Food Projects), Theo Verkleij (TNO) en Janneke Pijnenburg (Ben the Spiceman) hun kennis en ervaringen op het gebied van biologisch produceren. Met als uitgelicht thema: Verminderen van nitriet in biologische vleeswaren.

Pijnenburg zal de presentatie leiden en haar ervaring delen als ‘nieuwkomer’ in de sector als verkoopster en ontwikkelaar in opleiding van kruiden en specerijen. Steverink en Verkleij hebben samen met Bionext de afgelopen jaren gewerkt aan baanbrekend onderzoek rond de reductie van het gebruik van nitriet. Relevanter dan ooit om kennis te nemen over de achtergrond en resultaten van dit onderzoek.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde eind oktober een studie naar gezondheidsrisico’s van het consumeren van bewerkt vlees. De WHO plaatste bewerkt vlees in dezelfde categorie van kankerverwekkende stoffen als bijvoorbeeld asbest, tabak en alcohol.

Dat zorgde voor veel vragen bij de consument, waardoor de (inter)nationale discussie over het consumeren van vlees sindsdien feller dan ooit gevoerd wordt. Hoog tijd volgens Steverink, Verkleij en Pijnenburg om de zaak wat te relativeren.

Zestig workshops in twee dagen

Op de Bio-beurs is een zeer uitgebreid inhoudelijk programma met workshops en lezingen. Het volledige workshopprogramma vindt u op de website. Het aanbod is afgestemd op alle professionals die werk maken van biologisch: horeca en catering, winkeliers, handel en verwerking en boeren en telers.

De Bio-beurs is de nationale vakbeurs op het gebied van biologische voeding en landbouw en is een

initiatief van Bionext en Libéma.

Altijd op de hoogte blijven?