Bijna helft consumenten mijdt bewust bepaalde ingrediënten

14 september 2016

Bijna de helft van de Nederlandse consumenten volgt een dieet waarin de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten is beperkt of verboden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Nielsen. Een meerderheid van de Nederlandse respondenten zegt ten aanzien van ingrediënten prioriteit te geven aan een ‘terug naar de basis’-aanpak, waarin simpele ingrediënten en minder kunstmatige of verwerkte voedingsmiddelen worden gebruikt.

Antibiotica bovenaan lijst

Antibiotica of hormonen in dierlijke producten (53%), kunstmatige kleurstoffen (42%), kunstmatige smaakstoffen (41%) en suiker (41%) staan boven aan de lijst van ingrediënten die Nederlandse consumenten proberen te vermijden. Daarnaast zegt 40 procent van de ondervraagde personen genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) en kunstmatige conserveringsmiddelen uit de weg te gaan.

Niet alleen zorgen over ingrediënten

Consumenten maken zich niet alleen zorgen over de ingrediënten in hun voedsel; ook de verpakking van voedingsartikelen wekt hun bezorgdheid. 40 procent van de Nederlandse respondenten verklaart geen voedselproducten te kopen die zijn verpakt in een verpakking waarin BPA (bisfenol A) is verwerkt, een chemische stof die wordt gebruikt in harde plastics en de coatings van voedselverpakkingen en drankblikjes.

‘Niet medisch onderbouwd’

Consumenten vermijden deze ingrediënten voornamelijk vanwege de veronderstelde gezondheidseffecten ervan en niet zozeer als gevolg van feitelijke medische aandoeningen. Van alle respondenten wereldwijd die verklaren specifieke ingrediënten uit de weg te gaan, zeggen ruwweg acht van de tien dat ze dat doen omdat ze denken dat deze ingrediënten schadelijk zijn voor hun eigen gezondheid of de gezondheid van gezinsleden.

Altijd op de hoogte blijven?