Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd

vlees

Tussen 2011 en 2021 is 15,9 procent van het totaal aantal slagersbedrijven in Nederland van het toneel verdwenen. Begin 2011 waren er 2.270 slagersbedrijven, in 2021 waren er nog maar 1.910 over. De grootste terugloop had plaats bij de kleinere bedrijven. Groei in aantal kwam echter ook voor en wel bij de grotere slagers. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Van de slagers met 2 werkzame personen verdween in de afgelopen tien jaar bijna een op de drie bedrijven uit het straatbeeld (-31,9 procent). Van de slagers met 3 tot 5 werkzame personen beëindigde een kwart (-25,4 procent) in deze periode zijn activiteiten. Bij de allerkleinste slagersbedrijven met slechts 1 werkzame persoon viel de daling in aantal met -1,4 procent bescheiden uit. De enige groep slagers die in aantal groeide tussen 2011 en 2021 zijn de bedrijven met 10 tot 20 werkzame personen (+16,1 procent), terwijl de nog grotere slagersbedrijven met 20 of meer werkzame personen in aantal stabiel bleef (+0,0 procent).

Grootste daling aantal slagerswinkels in Limburg

Een slagersbedrijf kan meer dan 1 winkelvestiging hebben. In totaal hadden de 1.910 slagersbedrijven begin 2021 in Nederland  2.090 vestigingen, in 2011 waren dat er nog 2.455. In tien jaar tijd hebben dus 365 slagerswinkels definitief hun deur gesloten (-14,9 procent). In Limburg was de daling van het aantal vestigingen tussen 2011 en 2021 relatief het grootst (-27,9 procent, van 215 naar 155 vestigingen). Het kleinst was die in Noord-Brabant en Utrecht (elk -3,0 procent). Flevoland was de enige provincie waar het aantal slagersvestigingen in deze periode toenam van 20 naar 30 (+50 procent). De meeste vestigingen stonden begin 2021 in de provincies Zuid- en Noord-Holland (elk 385). Beide provincies hebben daarmee een aandeel van 18,4 procent in het totaal aantal Nederlandse slagersvestigingen. Noord-Brabant en Gelderland volgen met respectievelijk 15,6 en 11,0 procent van het totaal aantal vestigingen. Met 1,4 procent heeft Flevoland de minste slagerswinkels, terwijl ook Zeeland (2,9 procent), Drenthe (2,9 procent), Groningen (3,1 procent) en Friesland (4,5 procent) weinig slagers herbergen.

Slagers koploper winkelvestigingen onder gespecialiseerde voedingsbranches

In totaal telde Nederland begin 2021 iets meer dan 19.000 winkelvestigingen in de foodsector. Een derde (6.130) betrof supermarktvestigingen en twee derde (12.875) winkelvestigingen van voedingsspeciaalzaken.  Slagers hadden begin 2021 van de foodspeciaalzaken veruit de meeste winkelvestigingen (2.090 = 16,2 procent). Daarna volgen 1.800 slijtersvestigingen (14,0 procent), 1.340 winkels in tabaksproducten (10,4 procent) en 1.300 brood- en banketzaken (10,1 procent). Met in totaal 250 winkelvestigingen in het land zijn poeliers de kleinste gespecialiseerde foodbranche (1,9 procent).

Dossiers
Lees ook
Omzetgroei voor meerderheid slagers in tweede kwartaal 2022

Omzetgroei voor meerderheid slagers in tweede kwartaal 2022

De eerste helft van het jaar is voor de ruim 2100 slagers (incl. een beperkt aantal poeliers) die Nederland begin dit jaar telde grillig verlopen. In het eerste kwartaal werd bij een meerderheid van de slagers omzetverlies geleden, terwijl in het tweede kwartaal de meerderheid juist omzetgroei liet zien.

Ministerie SZW geeft vier tips om je loopbaan een boost te geven

Ministerie SZW geeft vier tips om je loopbaan een boost te geven

Op dinsdag 1 november komt het STAP-budget voor de laatste keer in 2022 beschikbaar. Werkende Nederlanders kunnen deze subsidie gebruiken om zich verder te ontwikkelen en de positie op de arbeidsmarkt te versterken. In de aanloop geeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vier tips om je loopbaan een boost te geven. 1. Maak prioriteit...

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...