Beursprijs voor varkens daalt met 5 cent

9 maart 2015 John Ramaker Boerderij

De beursprijs voor vleesvarkens is met 5 cent verlaagd naar €1,34 per kilo geslacht gewicht. Voor biggen wordt een prijsverhoging van 50 cent verwacht. Vleesconcern Hilckmann verlaagt zijn varkensnotering met 6 cent naar €1,36 per kilo.

De prijsdaling bij de varkens hakt er flink in. Hier en daar werd juist rekening gehouden met een verder stijgende prijs. De ommekeer in de markt zorgt voor veel onzekerheid in de markt. Uit angst voor een verdere prijsdaling worden er meer varkens aangeboden. Dit vergroot de druk op de prijsvorming.

Nieuw evenwicht

Het verloop van het aanbod zal dan ook bepalend zijn om te komen tot een nieuw evenwicht in de markt. Mogelijk zit zo'n situatie er volgende week al aan te komen. In Duitsland zijn inmiddels geluiden te vernemen dat het aanbod niet verder toeneemt.

Biggenhandel

De onzekerheid in de varkensmarkt zal ook gevolgen hebben voor de afzet van biggen. Vooralsnog gaat de Nederlandse biggenhandel echter ervan uit dat de komende week nog een lichte prijsverhoging is te verwachten van 50 cent. Met zo'n verhoging komt de beursprijs van biggen op €37 per stuk.

Altijd op de hoogte blijven?