Beperking onverdoofd slachten toegestaan

attachment-001_food-image-VLS11827I01

Het ritueel slachten van dieren zonder verdoving mag alleen in een door de overheid erkend slachthuis. Een verbod op tijdelijke slachtvloeren vanwege een hoge vraag naar schapenvlees tijdens het islamitische Offerfeest vormt geen inbreuk op de godsdienstvrijheid.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in een zaak die moslimverenigingen en moskee-organisaties hadden aangespannen tegen de Vlaamse overheid. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts geeft tot hun onvrede sinds 2015 geen erkenning meer aan tijdelijke plekken voor onverdoofd slachten.

Strijd voor minder dierenleed

De Belgische rechter had de zaak naar het EU-hof doorgeschoven. De rechters in Luxemburg oordelen nu dat de regering in haar recht staat. Zij zien de verplichting om rituele slachtingen in een erkend slachthuis te verrichten als 'een technisch kader' dat geen inperking vormt van het recht op godsdienstvrijheid en rekening houdt met dierenwelzijnregels. Dat er een tijdelijk tekort aan halalvlees zou ontstaan, doet daar niets aan af, aldus het hof.

Weyts is tevreden met de uitspraak en vraagt om medewerking in de de strijd voor minder dierenleed.

[intermezzo:1]
Lees ook
Nieuw Belgisch rundvleeslabel gelanceerd

Nieuw Belgisch rundvleeslabel gelanceerd

In het Waalse Fernelmont, vlakbij Namen, is op 26 april het nieuwe label Pré de chez nous gelanceerd. Een nieuw Belgisch label voor lokaal en duurzaam rundvlees. De Belgische ambachtelijke slagers gaan de producten met dit label verkopen.

De groei van slagerij Kaddour

De groei van slagerij Kaddour

Mensen met een grote en kleine portemonnee, moslims en niet-moslims, oude Amsterdammers en yuppen; bij Slagerij Kaddour puur & eerlijk vlees komt de hele wereld over de vloer. Voor de lamsmerguez, een ribe-eye van Wagyurund en de befaamde kipgrillworst.

Grootste slagerij van Noord-Nederland opent deuren in Groningen

Grootste slagerij van Noord-Nederland opent deuren in Groningen

Op 23 juli openden de oprichters van Just Meat de deuren van hun slagerij in Groningen, vlakbij de Martinitoren. Het is meteen de grootste slagerij van Noord-Nederland. De moderne halalslagerij is volgens de eigenaren een slagerij voor iedereen. Het filiaal is gevuld met 14 meter lange vitrines, die vol liggen met rund, schaap, lam, geit, kip en konijn;...