Bepaald rookaroma vlees is giftig

13 januari 2010 Caroline van der Plas

PARMA – Het veelgebruikte rookaroma AM 01 voor vlees, is niet veilig. Het kan zelfs giftig zijn.

PARMA – Het veelgebruikte rookaroma AM 01 voor vlees, is niet veilig. Het kan zelfs giftig zijn.

Dat stelt de Europese voedselautoriteit EFSA na onderzoek.

De EFSA onderzocht de veiligheid van elf veelgebruikte synthetische rookaroma's.

Bij twee rookaroma’s bleek de veiligheidsmarge meer dan voldoende. Acht andere producten waren minder veilig voor de volksgezondheid, waarvan AM 01, dat uit beukenhout gewonnen wordt, zelfs als mogelijk giftig werd bestempeld.

Van het elfde rookaroma werden onvoldoende gegevens doorgestuurd om het goed te kunnen analyseren.

Lijst
Op basis van de onderzoeksgegevens zal de Europese Commissie een lijst opstellen van rookaroma's die voortaan nog gebruikt mogen worden in vlees.

Rookaroma's kunnen toegevoegd worden aan bepaalde soorten vlees om ze een 'gerookte' smaak te geven, als alternatief voor het klassieke roken.

Ze kunnen ook gebruikt worden als smaakstof in soepen, sauzen, dranken en snoep.

Download het EFSA-onderzoek hier

Kijk voor meer rapporten en onderzoeken op onze pagina:
Downloads

Lees ook:
Wouter Klootwijk bepleit roken vlees door slager (1 september 2009)
'Paniek om worst met rooksmaak onnodig' (7 april 2009)
'Vloeibaar roken is gezonder' (28 juli 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over roken van vlees

Altijd op de hoogte blijven?