Benedik vandaag voor de rechter

attachment-001_food-image-VLS3463I01

MAASTRICHT - De directeuren van het failliete vleesbedrijf Benedik moeten vandaag voor de rechter verschijnen.

MAASTRICHT - De directeuren van het failliete vleesbedrijf Benedik moeten vandaag voor de rechter verschijnen.

De twee curatoren die het faillissement afhandelen, stellen de broers aansprakelijk voor het faillissement en de daarbij behorende schuld van 40 miljoen euro.


De exacte beschuldigingen tegen de directeuren zijn nog niet bekend omdat de dagvaarding wegens bestuurdersaansprakelijkheid pas tijdens het kort geding vanmiddag wordt vrijgegeven.

Premies

De directeuren zouden pensioenpremies van een deel van de werknemers wel hebben ingehouden op de salarissen, maar hebben deze niet gestort in de kas van de pensioenverzekeraar. Sommige oud-werknemers missen daardoor enkele jaren pensioenopbouw. Ook zouden de directeuren banken hebben misleid.

Fraude 

Ook zou Benedik consumptievlees voor supermarkten met water en eiwitten hebben ingespoten zonder dat te vermelden. Soms met meer dan vijftien procent. Ook liet het bedrijf stickers namaken om vlees uit Duitsland als Nederlands vlees te verkopen aan Japan en Zuid-korea. Vermoedelijk komen deze twee zaken niet aan de orde omdat de curatoren vooral op zoek zijn naar geld om de schulden van de schuldeisers te voldoen.

Grootste schuldeiser is de Commerzbank die 24,5 miljoen euro aan Benedik had uitgeleend. Van die lening is nog ongeveer 15 miljoen niet terugbetaald.

Lees ook:

Curator eist 40 miljoen van Benedik (27 maart 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over de affaire Benedik

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!

Lees ook
Vleeschhouwerij Rhenen genoodzaakt deuren te sluiten

Vleeschhouwerij Rhenen genoodzaakt deuren te sluiten

Vleeschouwerij Rhenen in Rhenen is op 14 augustus failliet verklaard door de rechtbank in Gelderland. Eigenaren Bertran en Janneke Smits delen het verdrietige nieuws via een bericht op Facebook.Het ondernemersechtpaar heeft er alles aan gedaan om faillissement te voorkomen. ‘Keihard geknokt, nog een keer onze schouders eronder, meerdere malen intensief...

Vleesverwerker Van Ruiten Food in Leeuwarden failliet

Vleesverwerker Van Ruiten Food in Leeuwarden failliet

Vleesverwerker Van Ruiten Food in Leeuwarden is door de rechtbank failliet verklaard. Dit meldt de Leeuwarder Courant.Het verlies van een paar grote klanten heeft het bedrijf op industrieterrein De Hemrik de das omgedaan volgens de Friese nieuwssite. Curator Wouter Cnossen zal de 24 medewerkers ontslag aanzeggen. Van Ruiten hield zich bezig met het...

Lagere economische groei zorgt voor meer faillissementen

Lagere economische groei zorgt voor meer faillissementen

Dit jaar gaan naar verwachting 10 procent meer bedrijven failliet dan in 2018. Vooral autohandelaren en horecabedrijven hebben het moeilijker, zo meldt ABN AMRO in een rapport.Volgens de onderzoekers zijn de effecten van de vertraging van de economische groei voelbaar in alle sectoren. Vooral consumentengedreven sectoren zoals de detailhandel en vrijetijdsbesteding...