Benedik vandaag voor de rechter

attachment-001_food-image-VLS3463I01

MAASTRICHT - De directeuren van het failliete vleesbedrijf Benedik moeten vandaag voor de rechter verschijnen.

MAASTRICHT - De directeuren van het failliete vleesbedrijf Benedik moeten vandaag voor de rechter verschijnen.

De twee curatoren die het faillissement afhandelen, stellen de broers aansprakelijk voor het faillissement en de daarbij behorende schuld van 40 miljoen euro.


De exacte beschuldigingen tegen de directeuren zijn nog niet bekend omdat de dagvaarding wegens bestuurdersaansprakelijkheid pas tijdens het kort geding vanmiddag wordt vrijgegeven.

Premies

De directeuren zouden pensioenpremies van een deel van de werknemers wel hebben ingehouden op de salarissen, maar hebben deze niet gestort in de kas van de pensioenverzekeraar. Sommige oud-werknemers missen daardoor enkele jaren pensioenopbouw. Ook zouden de directeuren banken hebben misleid.

Fraude 

Ook zou Benedik consumptievlees voor supermarkten met water en eiwitten hebben ingespoten zonder dat te vermelden. Soms met meer dan vijftien procent. Ook liet het bedrijf stickers namaken om vlees uit Duitsland als Nederlands vlees te verkopen aan Japan en Zuid-korea. Vermoedelijk komen deze twee zaken niet aan de orde omdat de curatoren vooral op zoek zijn naar geld om de schulden van de schuldeisers te voldoen.

Grootste schuldeiser is de Commerzbank die 24,5 miljoen euro aan Benedik had uitgeleend. Van die lening is nog ongeveer 15 miljoen niet terugbetaald.

Lees ook:

Curator eist 40 miljoen van Benedik (27 maart 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over de affaire Benedik

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!

Lees ook
Slagerij inventaris en vleesbewerkingsmachines in online veiling

Slagerij inventaris en vleesbewerkingsmachines in online veiling

Wegens het faillissement van vleeswarenfabriek Pauli B.V. uit Maasbracht worden diverse vleesbewerkingsmachines en de slagerij-inventaris verkocht via een online veiling op het platform van Troostwijk Auctions. Op dinsdag 10 november kunnen de kavels tijdens de kijkdag bezichtigd worden. Meebieden kan tot woensdag 11 november; de veiling sluit om 10.00...

Houben Worstenbrood failliet – curator onderzoekt doorstart

Houben Worstenbrood failliet – curator onderzoekt doorstart

De broers Lucas en Bart Houben van Houben Worstenbrood hebben het faillissement aangevraagd van hun Eindhovense bakkerij. Het bedrijf is mogelijk slachtoffer van de coronacrisis. Bij Houben werken vijftien mensen.In 2020 is de omzet van Houben Worstenbrood met de helft afgenomen ten opzichte van vorig jaar, mogelijk als gevolg van de coronacrisis. Volgens...

Buitelaar: Zorg voor heldere fiscale constructies

Buitelaar: Zorg voor heldere fiscale constructies

Het spreekwoord 'de één z’n dood is de ander z’n brood' mag geen waarheid worden. Beperk de rekening bij faillissement tot een maximum percentage van de boedel, aldus Jan Buitelaar.Vorig jaar is één van mijn klanten helaas failliet gegaan. Na het nodige rekenwerk dachten we dat dit een goede oplossing was om het ondernemerschap zonder schulden af te...