'Benedik sluisde miljoenen uit bedrijf

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

MAASTRICHT – Jac (zie foto) en Geert Benedik hebben in de laatste negen maanden voor het faillissement 3,2 miljoen euro uit het bedrijf weggesluisd. Het geld ging naar eigen pensioen-bv's en bv's van hun kinderen en schoonkinderen.

MAASTRICHT – Jac (zie foto) en Geert Benedik hebben in de laatste negen maanden voor het faillissement 3,2 miljoen euro uit het bedrijf weggesluisd. Het geld ging naar eigen pensioen-bv's en bv’s van hun kinderen en schoonkinderen.


Dat zeggen de curatoren die de gebroeders Benedik maandag voor het gerecht daagden vanwege het faillissement in 2005. Zij worden door de curatoren persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het faillissement van het bedrijf in de zomer van 2005. De curatoren eisen in totaal 40 miljoen euro van de broers, een groot deel daarvan betreft schuld aan de Commerzbank.


Vals

Op het moment dat de gebroeders Benedik de miljoenen aan het bedrijf onttrokken, verkeerde de vleesverwerker al in grote problemen. ‘Er was eigenlijk geld nodig om in het bedrijf te stoppen en Benedik wist al in 2004 dat het goed fout zat en fout zou gaan’, aldus de curatoren.

Onder valse voorwendselen zou de 3,2 miljoen euro van de Commerzbank via Duitse bankrekeningen naar eigen rekeningen zijn gegaan. ‘Tegen de bank verklaarden zij dat het geld nodig was voor verdere investeringen en dat het bedrijf er goed voor stond. Zelf zouden Jac en Geert Benedik een bescheiden salaris hebben, geen dividend krijgen en geen reserves hebben.’


bedonderen

In werkelijkheid kon personeel niet eens worden betaald. ‘Dit is een persoonlijk, ernstig verwijt, zeker omdat het bedrijf er slecht voor stond. Als de 3,2 miljoen euro was gebruikt voor de bedrijfsvoering, hadden problemen met Albert Heijn en de banken kunnen zijn voorkomen.’


Udo stelt dat Benedik het faillissement zelf over zich heeft afgroepen door banken en klanten te ‘beliegen en te bedonderen’.

‘De financiële administratie was een rotzooi en de banken en klanten zoals Albert Heijn werd voorgehouden dat het bedrijf winst maakte.’ In werkelijkheid leed het bedrijf al tijden grote verliezen. Contractanten werden daardoor op het verkeerde been gezet en gingen daardoor toch relaties aan met Benedik, met alle gevolgen vandien.


De advocaten van de gebroeders Benedik ontkennen dat de broers het geld in eigen zak hebben gestopt. ‘Zij liepen achter met pensioenpremies en hebben dat geld toen in een pensioen BV gestopt. Dat is heel wat anders.’

De rechter doet op 4 juni uitspraak.

Lees deze maand (mei) in het vakblad Meat & Meal een reconstructie van wat er allemaal vooraf ging aan het drama Benedik.

Lees ook:

Echte reden breuk Benedik - Albert Heijn onthuld (7 mei 2007)

Financiën Benedik volstrekt drijfzand

'Verlies AH-contract was oorzaak bankroet Benedik'

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over de affaire Benedik

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte blijven?