'Belgische vleessector in diepe crisis

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

BRUSSEL – De Belgische vleesveehouderij verkeert in nood. Op dit ogenblik verkeren veel slachthuizen in moeilijkheden omdat zij de steeds toenemende internationale concurrentie niet meer aankunnen.

BRUSSEL – De Belgische vleesveehouderij verkeert in nood. Op dit ogenblik verkeren veel slachthuizen in moeilijkheden omdat zij de steeds toenemende internationale concurrentie niet meer aankunnen.

Dat schrijft secretaris-generaal Benoit Cassart, van de Nationale Federatie van de Veehandel op de website landbouwleven.be.


Kosten

Volgens hem worden veehouders en vleesverwerkers opgezadeld met enorme kosten voor dierenwelzijn, hygiëne, etc, terwijl derde landen als Brazilië, Argentinië en Amerika niet aan alle strenge eisen hoeven te voldoen. Daarnaast daalt de koopkracht van de bevolking die daardoor minder, of goedkoper vlees wil.

Crisis

’De sector van het vleesvee in België kent zijn diepste crisis sedert 1990’, schrijft Cassart. ‘Het is hoog tijd dat de Belgische overheid haar verantwoordelijkheid neemt en de ernst van de situatie inziet. Verlaging van de productiekosten, realistische lasten boeken en herstel van de internationale concurrentievoorwaarden zijn de enige kansen om deze sector te redden.’

Lees hier het complete artikel van Benoit Cassart

Stem ook mee met onze nieuwe stelling

"De Nederlandse vleessector heeft niet hard genoeg gevochten tegen het WTO-akkoord". Stem hier

Lees ook:

België slacht 12,2 miljoen dieren (2 juni 2008)

Vleessector mort over WTO-akkoord (26 mei 2008)

Ierse vleesboeren dreigen Brussel (20 mei 2008)

Verzet tegen toelating 'chloorkip' (20 mei 2008)

Altijd op de hoogte blijven?