Belgische varkenssector vraagt overheid om steunmaatregelen

dierenrecht-varkensvleesmonitorwebsite700x444v2-2-zondertekst_0

De Belgische varkenssector roept op tot specifieke steunmaatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen, die boven op de moeilijkheden ten gevolge van de Afrikaanse varkenspest komen.

FEBEV, de Federatie van het Belgisch Vlees, die de slachthuizen en uitsnijderijen vertegenwoordigt, stelt vast dat het aanbod aan varkens de afgelopen weken in onevenwicht geraakt is met de vraag in de markt. De aanvoer van varkens werd gisteren systematisch uitgesteld, omdat de slachthuizen geen geschikte afzetkanalen meer vinden voor hun producten. Het verdwijnen van de vraag uit horeca en de foodservice in zowel binnen- als buitenland werken de opstapelende verliezen nog verder inde hand.

Buitenbeentje

Binnen het Europese speelveld is België enigszins een buitenbeentje, aangezien het land ook bijkomend getroffen is door de Afrikaanse varkenspest. ‘Hierdoor zijn de varkensvleesexporteurs nog steeds niet in staat om hun producten naar verre bestemmingen, waaronder China, te exporteren. Andere Europese landen, zoals Denemarken, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje, kunnen dit wel nog, en konden op die manier een buffer opbouwen Toch stellen we vast dat ook deze landen een substantiële prijsdaling hebben ingezet’, aldus FEBEV. ‘Zij beginnen ook opnieuw meer de Europese markt op te zoeken met hun producten, wat ook in ons land voelbaar is. De reden is de zware concurrentie in Azië vanuit de VS, waar de prijzen van de varkens gekelderd zijn. Aangezien onze operatoren zich omwille van de varkenspest noodgedwongen hebben moeten terugplooien op de Europese markt, stellen ze nu vast dat ze net met spelers uit deze EU-landen moeten concurreren wat resulteert in substantiële dalingen van de verkoopprijs van het varkensvlees.’

Oproep

FEBEV roept de overheid dan ook op om in deze uitzonderlijke tijden steunmaatregelen te voorzien voor de sector. ‘De varkenssector is ook tijdens de uitdagende crisisweken blijven draaien om als essentiële sector de voedselbevoorrading te verzekeren. Het is dan ook van cruciaal belang dat onze bedrijven maximaal gevrijwaard worden, zodat onze eigen bevoorradingsketens niet in het gedrang komen.  Steun voorzien onder de vorm van private opslag kan een oplossing zijn, maar er zal een aaneenschakeling van steunmaatregelen noodzakelijk zijn, willen we de impact van beide crisissen op onze bedrijven zoveel mogelijk beperken.’

 

 
Lees ook
Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Vanwege de oplopende coronacijfers kondigde het kabinet vrijdagavond 12 november nieuwe maatregelen af die de dag erna direct in gingen. Het doel is om het aantal besmettingen "met een harde klap" omlaag te brengen. Dit zijn de meest relevante regels voor de slager, bakker, vishandel en slijter.

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

De coronacijfers lopen op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vanavond om 19.00 uur kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Het zou gaan om een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat meldt NOS.