Belgische varkensbedrijven en slachters kunnen personeel tijdelijk de deur wijzen

29 oktober 2018

De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) is als 'overmacht' erkend door federaal minister van Werk Kris Peeters in België. Sinds de uitbraak in België weren talloze niet-Europese landen de import van Belgisch varkensvlees. Dat heeft tot gevolg dat varkenshouders en vleesverwerkers (slachthuizen) hun activiteiten op een lager pitje zetten. 

"Slachthuizen moeten bijvoorbeeld de productie volledig of grotendeels stopzetten omdat er geen varkens worden aangevoerd, de verpakkingsafdeling wordt gesloten of het transport valt terug op de helft van het normale niveau," meldt Vilt. In de meest extreme gevallen sluiten bedrijven zelfs volledig.

Nu de minister de crisis als overmacht heeft erkend, kunnen personeelsleden een uitkering krijgen voor hun tijdelijke werkloosheid. Onder de huidige omstandigheden kan een circa 60% van de bedrijven zijn personeel niet volledig aan het werk houden. Het verzoek tot erkenning is ingediend door de brancheorganisaties FEBEV, de Federatie van het Belgische Vlees, en Fevia, de koepelorganisatie van verwerkende bedrijven.

Eerder liet minister van Landbouw Denis Ducarme al weten circa €1 miljoen vrij te maken als compensatie voor de bedrijven die - in de besmette zone - uit voorzorg hun varkens moesten ruimen.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?