"Sommige hespen [het Vlaamse woord voor ham, red.] in de Belgische supermarkten bevatten zoveel additieven en 'opvulsel' dat ze buiten de wettelijke definitie van gekookte ham vallen", schrijft Knack. Dat blijkt uit een vergelijkende test van Test-Aankoop, de Belgische Consumentenbond.
Test-Aankoop testte 34 producten. Op de etiketten van 8 daarvan stond helemaal geen vleespercentage, 10 bevatten minder dan 95 procent vlees en één zelfs maar 72 procent vlees. In 3 producten zat te veel vocht en te weinig vleeseiwit om aan de wettelijke definitie van 'ham' volgens de Belgische wetgeving te voldoen. Die wettelijke vereisten liggen hoger dan de Europese normen, maar zijn aan revisie toe.
Voor ham zit volgens Test-Aankoop een neerwaartse aanpassing in de pijplijn, zoals dat ook met mayonaise gebeurde. "Blijkbaar is de minister meer begaan met de economie dan met de consument", klinkt het. Onder de gewraakte hespen bevindt zich achterham van Albert Heijn die in België wordt verkocht.
- Bron: Foodlog