'Nederland wist veel eerder van ei-affaire'

9 augustus 2017

De Belgische regering zegt dat in Nederland al in november 2016 een tip is binnengekomen over het mogelijke gebruik van fipronil in eieren. Volgens minister Ducarme van landbouw is België daar niet over geïnformeerd door Nederland. Dat meldt de NOS.

Ducarme baseert dit op een rapport van het Belgische voedselagentschap FAVV. Daarin schrijft de instantie per toeval in het bezit te zijn gekomen van twee memo's uit juli van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.

'Nederland wachtte te lang'

'Uit deze nota's blijkt duidelijk dat Nederland al vanaf eind 2016 op de hoogte was van de problematiek van fipronil en het gebruik ervan in de Nederlandse pluimveesector en op legbedrijven in het bijzonder', staat in het rapport. 'Nederland heeft te lang gewacht met informatie doorspelen aan ons land’, zei Ducarme woensdag tegen een Belgische Kamercommissie.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten op 31 juli voor fipronil in eieren.

Geen reactie Nederland

De Nederlandse staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil niet reageren op de kritiek uit België. Hij verwijst door naar minister Schippers van Volksgezondheid. Maar haar woordvoerder zegt dat de NVWA zelf moet reageren.

De NVWA op zijn beurt heeft vooralsnog geen commentaar gegeven. De instantie reageert vooralsnog niet op de kritiek van de zuiderburen.

Vraag om spoeddebat

De Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer vindt het onbegrijpelijk dat mogelijk informatie is verzwegen en reageert woedend bij monde van Esther Ouwehand. Zij eist volgende week een spoeddebat en vraagt de regering terug te komen van reces.

'Informatie over de volksgezondheid is niet naar buiten gekomen. Een politieke doodzonde', aldus het Tweede Kamer-lid. Het is nog niet duidelijk of er een meerderheid van de Kamer achter dit ingelaste debat staat.

Gerechtelijke onderzoeken

Zowel in Nederland als België lopen gerechtelijke onderzoeken naar de bedrijven die bij het gifschandaal betrokken zouden zijn. Naast ChickFriend is dat het Vlaamse Poultry-Vision dat de fipronil geleverd zou hebben.

Altijd op de hoogte blijven?