‘Beleef vlees van boer tot bord’

27 april 2022 Xandra Veltman

We zijn inmiddels wel gewend aan de BBQ 2.0. Kleinere hapjes en liflafjes blijven in trek, maar ook mooie grote stukken vlees winnen aan populariteit. Veel consumenten kiezen voor vleesproducten van uitstekende kwaliteit – en die kan de slager als geen ander leveren. Dit is het eerste deel van deze rondvraag met Patrick van den Berg van Van den Berg Vleesexperts. 

De loodgieter repareerde de wasmachine, vertelt Patrick van den Berg, eigenaar van Van den Berg Vleesexperts in Dodewaard. “Gratis, service. Dus sneed ik wat dubbeldoelbiefstukjes voor hem. Daarbij vertelde ik over de herkomst en gaf ik bereidingstips. Hij vond het de lekkerste biefstuk ooit en koopt sindsdien ons dubbeldoelvlees bij zijn slager. Die slager verkoopt ons vlees goed omdat hij er ‘een klik’ mee heeft en dit overbrengt op de klant. Want je kunt heel mooi vlees hebben, prachtig verpakt, maar als de consument niet voelt dat je er honderd procent achterstaat, verkoopt het niet. Daarom is het belangrijk om erover te kunnen vertellen, het te laten proeven, dat je barbecues en workshops organiseert en recepten meegeeft.”

Verbindende schakel

Het staat symbool voor wat wij uitdragen, zegt Hillegonda van den Berg-Bunt, onder meer verantwoordelijk voor kwaliteit bij Vleesexperts. “In onze keten zijn we tezamen vleesexperts en wij vormen een verbindende schakel. Voor ons bestaat het niet dat vlees ‘anoniem’ over de toonbank gaat. Geef jouw klanten vlees met een verhaal mee én zorg dat ze het goed bereiden. Deel je kennis met hen en sta met heel je hart achter je product. Dan onderscheid je je en geef je service. Dan worden consumenten zich bewust van wat ze eten en hoe lekker het smaakt. Dat is beleving, van boer tot bord. Daarom hebben we sinds oktober 2021 een eigen voorbeeldboerderij waar slagers en hun medewerkers kunnen zien hoe de dieren opgroeien, waarom het vlees lekker en goed wordt en waar het vandaan komt.”
Op het bedrijf in Dodewaard organiseert Patrick regelmatig trainingen en verzorgt hij workshops, zodat slagers ervaring met het vlees kunnen opdoen en kunnen proeven en zelfs mee-eten. Patrick: “Slagers hebben veel beter vlees dan supermarkten, maar te weinig slagers maken daar optimaal gebruik van. Ik wil ze uit hun comfortzone halen. We helpen ze graag! Zo hebben we een mooie foodtruck die je bij je winkel kunt zetten om mensen in een andere setting te laten proeven. Daar kun je echt iets feestelijks en speciaals van maken.”

Tip voor de barbecue: Leg grote stukken dubbeldoelrundvlees (minimaal 1 kilo) vijf uur in de oven op 45 ˚C. Een soort ‘sousvide’ garen. Bereid ze dan kort in de Green Egg. Je slikt er je tong bij in.

Dit is deel 3 van de rondvraag Vurig Genieten. Volgende week volgt deel 4. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. De complete rondvraag staat in Vleesmagazine 2. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?