Belastingdienst: 'Btw-aangifte doen ondanks coronacrisis'

foto-belasting

De Belastingdienst ziet dat het aantal btw-aangiftes enigszins achterloopt in vergelijking tot het voorgaande jaar. Ondernemers die als gevolg van corona aanspraak willen maken op uitstel van btw-betaling moeten eerst aangifte doen.

’Wij realiseren ons dat de coronacrisis veel ondernemers hard raakt’, licht Arno van Dongen van de Belastingdienst toe. ‘Daarom biedt de Belastingdienst ondernemers die financiële problemen hebben ondersteuning aan de hand van tal van fiscale maatregelen. Maar het op tijd indienen van de aangifte hoort er, ook in deze bijzondere periode, toch gewoon bij.’

Ook wanneer ondernemers nauwelijks of geen omzet hebben gedraaid, is het doen van aangifte van belang. ‘Ondernemers die dat echt nodig hebben, kunnen alleen na het doen van aangifte onder andere drie maanden uitstel van de btw-betaling aanvragen’, legt Van Dongen uit.

De Belastingdienst ziet bij deze btw-kwartaalaangifte dat er minder btw-aangiftes zijn dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Van Dongen benadrukt dat er een verschil bestaat tussenuitstel van de btw-betaling en voor het doen van aangifte. ‘Eerst moet er gewoon aangifte gedaan worden, waarna de naheffingsaanslag volgt. Pas dan kan er ook uitstel voor betaling aangevraagd worden.'

Drie stappen

Uitstel btw-betaling aanvragen kan in drie stappen:

1.Gebruik het ondernemersportaal ‘MijnBelastingdienst Zakelijk’ en log in met je DigiD (eenmanszaak) of eHerkenning.

2.Vul je btw-aangifte in, ook als je een keer geen btw hoeft af te dragen of terugkrijgt. Heb je een kwartaal geen omzet gedraaid? Ook dán moet je btw-aangifte doen. Je geeft dan via je btw-aangifte door dat je niets hebt aan te geven.

3.Wacht op de naheffingsaanslag. Wacht na het indienen van de btw-aangifte de naheffingsaanslag af. Vervolgens vraag je via dit formulier eenvoudig uitstel aan. Hiermee vervalt automatisch de boete op de naheffingsaanslag voor het niet of te laat doen van de btw-betaling.

 
Lees ook
Meer contact

Meer contact

Persoonlijk contact, het lijkt soms een toverwoord als het gaat om marketing en zaken doen, maar ik denk dat we in deze tijd na corona allemaal merken hoe bijzonder het eigenlijk is.

Marketing voor ondernemers met lef

Marketing voor ondernemers met lef

Veel ondernemers proberen klanten te lokken door hun kennis te delen. Helemaal verkeerd schrijft Aartjan van Erkel in zijn nieuwe boek Nummer 1. Hij gelooft dat je niet je kennis gratis moet delen, maar moet entertainen. “Stop met teachen, begin met teasen.”

Mogelijkheden tot betalings­uitstel

Mogelijkheden tot betalings­uitstel

Veel ondernemers hebben nog steeds te maken met liquiditeits­­problemen veroorzaakt door de coronacrisis. De speciale regeling voor uitstel van betaling is uitgebreid.