Beerput van Benedik mag niet open

13 augustus 2012 redactie

Directeur Jac Benedik van het failliete Benedik. Archieffoto Marcel van HoornMAASTRICHT/SITTARD - De voorzieningenrechter van de rechtbank in Maastricht heeft de Limburgse kranten een publicatie over de Landgraafse vleesverwerker Benedik verboden.

Dit op straffe van een dwangsom van 50.000 euro. De rechter acht het belang van het inmiddels failliete Benedik op dit moment groter dan het algemeen belang van publicatie.

Dat blijkt uit een donderdag op rechtspraak.nl gepubliceerde motivering van de voorzieningenrechter. De Limburgse kranten wilden volgens het vonnis onder koppen als 'Pensioenpremies Benedik weg' en 'De beerput van Benedik' en 'De miljoenen van de Commerzbank en gesjoemel met vlees' publiceren over misstanden en de gevolgen voor velen in met name Landgraaf en omgeving.

Er zou volgens de motivering van de rechter in de verboden publicatie sprake zijn van niet afdragen van pensioenpremies. De FIOD is een (voor)onderzoek gestart.

De rechter stelt dat de FIOD en de curator van het bedrijf 'meer gespecialiseerd en gekwalificeerd zijn dan een verslaggever van de krant'. De rechter vindt daarom dat 'de Limburger B.V. c.s. thans in dit verband geen waakhondfunctie hebben te vervullen'.

Waarnemend hoofdredacteur H. Driessen van De Limburger wilde liever niet reageren, gezien de dwangsom. Zijn advocaat, mr. J. Koster, zei bij het gerechtshof in Den Bosch in spoedappel vernietiging van het vonnis te zullen vragen. 'Dit is een zeer principiële zaak', zei hij. De advocaat van Benedik was donderdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Lees ook:

Benedik wordt Meatpartners

Altijd op de hoogte blijven?