Beerput van Benedik mag niet open

Directeur Jac Benedik van het failliete Benedik. Archieffoto Marcel van HoornMAASTRICHT/SITTARD - De voorzieningenrechter van de rechtbank in Maastricht heeft de Limburgse kranten een publicatie over de Landgraafse vleesverwerker Benedik verboden.

Dit op straffe van een dwangsom van 50.000 euro. De rechter acht het belang van het inmiddels failliete Benedik op dit moment groter dan het algemeen belang van publicatie.

Dat blijkt uit een donderdag op rechtspraak.nl gepubliceerde motivering van de voorzieningenrechter. De Limburgse kranten wilden volgens het vonnis onder koppen als 'Pensioenpremies Benedik weg' en 'De beerput van Benedik' en 'De miljoenen van de Commerzbank en gesjoemel met vlees' publiceren over misstanden en de gevolgen voor velen in met name Landgraaf en omgeving.

Er zou volgens de motivering van de rechter in de verboden publicatie sprake zijn van niet afdragen van pensioenpremies. De FIOD is een (voor)onderzoek gestart.

De rechter stelt dat de FIOD en de curator van het bedrijf 'meer gespecialiseerd en gekwalificeerd zijn dan een verslaggever van de krant'. De rechter vindt daarom dat 'de Limburger B.V. c.s. thans in dit verband geen waakhondfunctie hebben te vervullen'.

Waarnemend hoofdredacteur H. Driessen van De Limburger wilde liever niet reageren, gezien de dwangsom. Zijn advocaat, mr. J. Koster, zei bij het gerechtshof in Den Bosch in spoedappel vernietiging van het vonnis te zullen vragen. 'Dit is een zeer principiële zaak', zei hij. De advocaat van Benedik was donderdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Lees ook:

Benedik wordt Meatpartners

Lees ook
Een faillissement kan soms worden vermeden!

Een faillissement kan soms worden vermeden!

  Bijna alle ondernemers overkomt het een keer in het ondernemersbestaan; het gaat bedrijfseconomisch zo slecht dat het voortbestaan van het bedrijf op het spel staat. Het is dan vaak een dubbeltje op zijn kant. Veel bedrijven hebben in zo’n situatie nog een redelijke tot goed toekomstperspectief maar de schuldenberg is dan de molensteen...

Rechtbank verklaart Nunspeetse kippenslachter failliet

Rechtbank verklaart Nunspeetse kippenslachter failliet

De Nunspeetse vleeskuikenslachterij GPS is donderdag 26 november door de Gelderse rechtbank officieel failliet verklaard. Curator Frans van Oss onderhandelt met enkele grote voedingsbedrijven over een gehele of gedeeltelijke overname van het bedrijf, dat met 300 werknemers een van de grootste pluimveeslachterijen van Nederland was.'Ik heb hele serieuze...

Faillissement aangevraagd voor GPS Nunspeet

Faillissement aangevraagd voor GPS Nunspeet

Kippenslachterij GPS in Nunspeet heeft eind vorige week faillissement aangevraagd, volgens de bedrijfsleiding als gevolg van de coronacrisis. Gesprekken met potentiële overnamekandidaten hebben nog tot niets geleid, voor honderden medewerkers dreigt ontslag.Anderhalve week geleden sprak curator Frans van Oss van drie mogelijke overnamekandidaten voor...