'Bedrijven als Vion moeten overnemen

13 augustus 2012 Tom van der Meer

UTRECHT - Grote vleesbedrijven in Europa, zoals Vion, zijn te klein om ten volle te kunnen profiteren van toenemende vlees(/eiwit)-consumptie. Ze moeten de komende 5 tot 10 jaar krachten bundelen door over te nemen of te fuseren.

UTRECHT - Grote vleesbedrijven in Europa, zoals Vion, zijn te klein om ten volle te kunnen profiteren van toenemende vlees(/eiwit)-consumptie. Ze moeten de komende 5 tot 10 jaar krachten bundelen door over te nemen of te fuseren.


Dat zegt grondstoffenanalist Dirk-Jan Kennes van Rabobank in het Agrarisch Dagblad.


Tempo te laag

Volgens hem groeit de vleesmarkt de komende 20 jaar met 50 procent. Nationale producenten richten zich wel steeds meer op Europese regio’s, maar het tempo ligt in zijn ogen te laag. 'Zo richt Vion zich wel op Duitsland, Engeland en de Benelux, maar laat het de rest van Europa nog te veel links liggen.'


Europese productie

De eerste stap voor een Europees topbedrijf zou, volgens Kennes, een groei van regionale naar Europese productie zijn. 'Dat is beter dan meteen een stap naar Zuid-Amerika of Azië. Zo kent Roemenië niet alleen 22 miljoen potentiële consumenten, maar ook een maandloon van gemiddeld 200 euro.' Hij wijst erop dat Smithfield hier al actief is.


Agressief

De Braziliaanse grootmachten kennen volgens hem wél een agressieve expansiestrategie. 'Perdigão nam bijvoorbeeld in Nederland Plusfood over, en Sadia BK Poultry. Ze kopen echter het liefst op groeimarkten.'


Diversificeren

Ook wijst Kennes erop dat bedrijven die een rol van betekenis willen blijven spelen, kiezen voor het diverser maken van hun productenportfeuille. 'Tweederde van de wereldtop is al gediversificeerd. Bij overnames is dit vaak een belangrijk motief.'


Lees ook:

Rabobank: Diversificeer vleesaanbod (19 mei 2009)

Producenten duurder vlees krijgen 'pijn' (6 november 2008)

Vleesbedrijf moet internationaler opereren (28 maart 2008)

Sadia komt nog niet naar Europa (14 december 2007)

Perdigao koopt Plusfood (13 juni 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Europese vleesproductie

Altijd op de hoogte blijven?