Barbecuetrends van 2021 volgens Deliveroo

BBQ trends 2021_foto deliveroo

Foto: Deliveroo

De barbecue blijft populair in Nederland. Reden voor Deliveroo om uit te zoeken wat de trends voor 2021 zijn. Volgens onderzoek van de maaltijdbezorger willen mensen meer experimenteren en nemen geen genoegen met alleen een speklap of kipsaté op de grill. Ook vroeg Deliveroo haar restaurantpartners naar de beste barbecue-hacks en -trends.

Volgens het onderzoek van Deliveroo houdt 84 procent van de Nederlanders van gerechten van de grill. Voor bijna een derde (30 procent) van de ondervraagden maakt het weer niet uit, ze barbecueen bij zon of regen. Een deel (16 procent) heeft zelfs wel eens gebarbecued met kerst.

Vlees of vegetarisch

De meeste mensen (79 procent) associëren de barbecue nog steeds met vlees. Maar 70 procent vindt  groenten op de barbecue wel degelijk lekker. En bijna de helft (45 procent) gelooft dat een vegetarische barbecue-maaltijd net zo lekker kan zijn als barbecue-maaltijd met vlees.

Het cliché dat een man achter de barbecue hoort te staan is anno 2021 al lang achterhaald. Het merendeel (76 procent) is het dan ook niet met deze traditionele rolverdeling eens. Desalniettemin laten vooral de vrouwen (70 procent) het barbecueën toch liever aan iemand anders over, terwijl slechts een minderheid van de mannen de tang overdraagt aan een ander (42 procent).

Tips van de experts

Een op de vijf (21 procent) vindt dat eigen gerechten op de barbecue nooit zo lekker worden als van een restaurant. Daarom vroeg Deliveroo haar restaurantpartners naar de ultieme barbecue-tips:

  • De juiste temperatuur gebruiken is cruciaal. Zo is het volgens Brandon Woodruff van smokehouse en bbq-restaurant Pendergast raadzaam om twee zones op de barbecue te maken: "Een kant met veel brandstof en een warme temperatuur, en een kant met een lage temperatuur. Begin aan de lage kant met de grill bedekt en eindig aan de warme kant, ‘the reverse sear’. Zo voorkom je een zwarte buitenkant en een rauwe binnenkant."

  • Ook volgens Michael Kras van Roast Chicken Bar is geduld een schone zaak: "Vaak zie je dat mensen veel haast hebben met het maken van vuur om zo snel mogelijk eten op het bord te krijgen. Maar met een beetje geduld en een goede voorbereiding krijg je een veel mooier barbecue-gerecht en zul je daadwerkelijk verschil merken met een gewone oven of koekenpan." En branden op briketten? Dat is volgens de kenner een absolute no-go. "Gewoon lekker oldskool op hout of houtskool blijft het lekkerste." 
  • Als het aan Bram Hoogers van Wally Wally Burgers ligt hoeft een barbecue heus niet enkel te bestaan uit vlees of dure vleesvervangers. Hij raadt aan om zoveel mogelijk groenten uit te proberen op de barbecue, langzaam garen of eventueel in aluminiumfolie, en te kijken wat dat met de smaak doet. "Experimenteren met pure groenten wordt dé bbq-trend van 2021." De experts zijn het ergens dan ook unaniem over eens: er is bijna geen groente die niet van vuur houdt. 
  • Hoogers’ vega-aanraders zijn ingesneden aubergine met miso, pompoen met pesto, geblakerde prei of paprika, gepofte aardappel en als afsluiter ananas met (kokos)suiker en een bolletje ijs. Woodruff en Kras gaan beiden voor de bloemkoolsteak.
Dossiers
Lees ook
‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het derde deel van deze rondvraag...

Inschrijving Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2022 geopend

Inschrijving Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2022 geopend

In 2022 gaat Omroep Brabant voor de 25e keer op zoek naar Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Bakkers, slagers, leerlingen, studenten, thuisbakkers en innovatieve worstenbroodbakkers kunnen zich nu inschrijven voor deze jubileumeditie.

Nieuwe zaak met nieuwe apparatuur voor Poelier Verhoef

Nieuwe zaak met nieuwe apparatuur voor Poelier Verhoef

Poelier Verhoef is in Tiel inmiddels een begrip. Dit voorjaar stak de eigenaar, slager Anton de Heus, de Waal over. Hij opende een tweede zaak in Beneden-Leeuwen. De gloednieuwe vitrine is de grote blikvanger. “Vanzelfsprekend”, aldus de slager. “De vitrine is core business.”