B Corp-certificatie voor Mosa Meat

11 september 2023 Redactie Vleesmagazine Redwan Farooq (Mosa Meat)

Kweekvleesproducent Mosa Meat is B Corp-gecertificeerd. “Deze certificering bevestigt onze toewijding aan duurzame praktijken en ethische grondbeginselen en versterkt onze positie als trendsetter in de wereldwijde cellulaire landbouwbeweging”, aldus CEO Maarten Bosch.

Voor de certificatie werd Mosa Meat een jaar lang op verschillende vlakken geëvalueerd op onder andere prestaties, verantwoordelijkheid, transparantie, bestuur, milieupraktijken, het welzijn van werknemers en praktijken in de toeleveringsketen.

B Corp-certificatie

Op basis van deze evaluatie kreeg de kweekvleesproducent de certificatie van de twee Impact Business Models (IBM's), Resource Conservation en Mission Locked, toegekend. De eerste, Resource Conservation, is voor producten/diensten die het gebruik van hulpbronnen (energie en water) verminderen. En de tweede, Mission Locked, gaat naar bedrijven die hun missie beschermen en het rekening houden met belanghebbenden in de besluitvorming door middel van hun bedrijfsstructuur of -documenten.

Mosa Meat

In 2013 presenteerde hoogleraar Mark Post de eerste kweekvleeshamburger gemaakt op basis van een paar rundercellen. In 2016 richtte hij samen met voedseltechnoloog Peter Verstrate Mosa Meat op om de productie op te schalen en kweekvlees op de markt te kunnen brengen. In mei 2023 opende de kweekvleesproducent hiervoor een nieuwe productielocatie in Maastricht. In Nederland mag kweekvlees nog niet op de markt gebracht worden. Wel wil het kabinet proeverijen toe staan.

Sinds 2022 gebruikt Mosa Meat de cellen van de runderen van Leon Moonen van de Crole Hoeve voor de kweekvleesproductie. Vleesmagazine bezocht de Crole Hoeve in 2023 en sprak met Leon over de samenwerking.

Naar het artikel 

Bron: Mosa Meat

Altijd op de hoogte blijven?