Atradius: stikstofproblematiek zet vleesproductie onder druk

slachterij

Kredietverzekeraar Atradius meldt dat de voedselmarkten kwetsbaar zijn voor neerwaartse risico’s door milieuvraagstukken. Daarbij wordt de vleessector nadrukkelijk genoemd.

Schommelende grondstofprijzen, veranderende consumentenbehoeften en milieuvraagstukken zetten de toch al krappe marges en winstgevendheid in de foodsector onder druk, laat Atradius in een persbericht weten.

Vleesproductie

Nederland is een van de grootste exporteurs van landbouw- en voedingsproducten en de prestaties op korte termijn zijn nog steeds goed. Milieukwesties vormen echter een grote uitdaging voor de sector. De landbouw neemt volgens Atradius 57 procent van de stikstofuitstoot voor haar rekening en deze is, ondanks een krimpende veestapel, sinds 2018 nauwelijks gedaald, zo meldt de kredietverzekeraar. Er is sprake van veel onzekerheid in de agrarische sector en dit heeft ook onder meer effect op de zuivel- en vleesproductie. Zo zullen de stikstofkwestie en het fosfaatreductieprogramma voor de melkveehouderij beide segmenten structureel onder druk zetten, denkt de kredietverzekeraar.

Landbouw

Hoewel ook de Nederlandse foodsector naar verwachting goed blijft presteren, zal de groei van de toegevoegde waarde met name in de landbouw in 2019 en 2020 wel vertragen (respectievelijk met -0,7 en -0,4 procent). Vooral de stikstofcrisis is hier debet aan concludeert Atradius in de Market Monitor voor de voedingsindustrie waarin zij de vooruitzichten van deze sector wereldwijd in kaart brengt.

Speciaalzaken

De hogere verkoop van supermarkten gaat verder ten koste van speciaalzaken analyseert Atradius. Zo hebben vooral winkels die zich richten op de biologische levensmiddelen het moeilijk vanwege de groeiende concurrentie van supermarkten. Online foodretail blijft met dubbele cijfers groeien, met een marktaandeel dat naar verwachting zal stijgen naar 10 procent in 2025, in vergelijking met 5 procent in 2019.

Lees ook: Zorgen bij slagers om gevolgen stikstofprobleem

Meer over
Lees ook
Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.

Vleesbranche in de media – Week 19

Vleesbranche in de media – Week 19

Hoe denkt de kiezer over de vleestaks, wanneer ligt kweekvlees in de schappen en varkenshouder raakt ongebruikte stikstofruimte mogelijk kwijt. Wat lazen we deze week over de vleesbranche in andere media?

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent.