Argentinië dreigt met verlenging exportban

13 augustus 2012 redactie

Argentijns rundvlees goedkoop voor ons, te duur voor de Argentijnen zelfBUENOS AIRES - De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft gedreigd het exportverbod van rundvlees te verlengen tot een jaar, als de prijzen voor het vlees niet snel dalen.

Argentinië stelde vorige week een exportverbod in van zes maanden omdat de enorme uitvoer zorgt voor grote tekorten op de binnenlandse markt. Rundvlees is daardoor voor de gewone Argentijn bijna niet meer te betalen. Door de exportban hoopt de regering dat het volume op de binnenlandse markt weer toeneemt en de prijzen daardoor zullen dalen. De laatste dagen zijn de prijzen echter alweer gestegen met acht procent, ondanks het afgekondigde exportverbod.

Kirchner riep de bevolking deze week ook op rundvlees te boycotten, totdat de industrie de prijzen verlaagt. Of de bevolking deze oproep ter harte neemt, valt overigens te betwijfelen. Argentijnen beschouwen rundvlees eten zo'n beetje als een geboorterecht.

Argentinië is de op vijf na grootste exporteur ter wereld van rundvlees. De exportwaarde bedraagt ruim 1,1 miljard euro. Een van de grootste afnemers is de Europese Unie.

Lees ook:
Argentinië staakt export rundvlees

Altijd op de hoogte blijven?