Varkensslachthuis verliest vergunning na misstanden

23 maart 2017

De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft opdracht gegeven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken. De activiteiten worden stilgelegd. De minister zet die stap na de verspreiding van beelden over de praktijken binnen het slachthuis en een bezoek van de inspectie.

Animal Rights bracht de wrede misstanden in het Vlaamse varkensslachthuis aan het licht. Ook maakte de dierenwelzijnsorganisatie bekend dat het vlees van de gemartelde varkens te koop is bij tientallen Nederlandse slagerijen.

Op beelden met een verborgen camera is te zien hoe varkens regelmatig geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het Vlaamse slachthuis. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept.

Ook worden varkens die tijdens transport al doodgingen, verkocht als geslacht dier in plaats van vernietigd. ‘Regels rond dierenwelzijn worden systematisch geschonden, maar ook wetgeving over hygiëne en voedselveiligheid wordt niet gerespecteerd', aldus Molenaar.

‘Zeer geschokt’

Thomas De Roover De Brauwer, directeur Debra, zegt ‘zeer geschokt’ te zijn van de beelden. ‘We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen', aldus de directeur. Tegen de betreffende medewerkers worden ‘passende maatregelen' genomen.

Nederlandse afnemers

Onder de Nederlandse afnemers van het vlees van de mishandelde varkens zit volgens Molenaar een groot aantal keur- en kwaliteitsslagerijen. Animal Rights beschikt over een lijst waarop zestig slagerijen in Nederland staan, onder wie een hofleverancier. Bij de koepelorganisatie van keurslagers was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.

FEBEV onderneemt stappen

De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) heeft vandaag met ontsteltenis naar de beelden gekeken die in het slachthuis in Tielt werden gemaakt. 'FEBEV neemt er akte van dat het betrokken slachthuis een intern onderzoek is opgestart en alle medewerking verleent aan de bevoegde overheden, ten einde de gepaste maatregelen te nemen. Als sectorfederatie zullen wij alvast verdere stappen zetten in het licht van dit incident om de borging naar dierenwelzijn nog verder te verankeren binnen de kwaliteitssystemen van de slachthuizen en transporteurs, en dit samen met de betrokken overheidsdiensten.'

In het exportslachthuis in Tielt worden 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht, ofwel zo'n 25.000 à 35.000 per week. Het slachthuis is is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België.

De beelden zijn te zien op de website van Animal Rights.

Altijd op de hoogte blijven?