Angst voor banenverlies in detailhandel

attachment-005_food-image-VLS10862I05

55.000 tot 130.000 voltijdbanen in de detailhandel staan op de tocht. Dat zegt adviesbureau McKinsey.

Onderzoekers van McKinsey hebben een rapport opgesteld over de toekomst van de Nederlandse detailhandel getiteld Werk aan de winkel. Uit het rapport blijkt dat de winstgevendheid in de Nederlandse detailhandel onder druk staat. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

Sector moet ingrijpen

Als de sector en de overheid niet ingrijpen, verdwijnen 55.000 tot 130.000 voltijdbanen, zo luidt een van conclusies. Ook dreigt tegen 2025 een vermindering in de bijdrage aan het Nederlandse bruto nationaal product van 0,3 tot 1,0 procentpunt.

Innovatie detailhandel een vereiste

McKinsey is van mening dat Nederlandse retailers zelf meer moeten innoveren en zich meer moeten onderscheiden in winkelbeleving. ‘Winkeliers kunnen elkaar versterken door gezamenlijk Nederlandse producten en diensten aan te prijzen in het buitenland’, aldus het adviesbureau.

Banenverlies door leegstand

Ook het terugdringen van het aantal vierkante meters winkeloppervlakte, en daarmee de leegstand, is volgens de onderzoekers belangrijk. McKinsey raadt politiek Den Haag aan om met fiscaal beleid te voorkomen dat lagere overheden nog meer gebieden een winkelbestemming geven. Ook zouden gemeenten meer haast moeten maken met het aanpassen van bestemmingsplannen.

Lees ook
Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

De inschrijving voor de zestiende editie van de KVK Innovatie Top 100 is geopend. De Kamer van Koophandel (KVK) roept alle innovatieve ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in Nederland op om mee te doen. Inschrijven kan tot en met 9 juli 2021.

Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

Online platform van TNO moet innovatie in het MKB bevorderen

TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) lanceert de "TNO-MKB innovatiemotor" om de samenwerking tussen de organisatie en het midden- en kleinbedrijf te versterken. TNO pompt zelf 5 miljoen extra in het online platform.

ProVeg zoekt Startups in plantaardig en gekweekt voedsel

ProVeg zoekt Startups in plantaardig en gekweekt voedsel

De ProVeg Incubator roept innovatieve startups op om zich aan te melden voor haar wereldwijde accelerator programma en de toekomst van ons voedsel vorm te geven. De deadline voor aanvragen is zondag 7 februari 2021.Baanbrekende food-tech bedrijven, die plantaardige en gekweekte alternatieven voor dierlijke producten en ingrediënten ontwikkelen, kunnen...