Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

voedsel-en-verkiezingen

Duurzame landbouw, economische groei in de food sector en een integraal voedselbeleid. Dáár draaide het eerste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar om. Het voedselbeleid moet beter: een beter perspectief voor de boeren voor duurzame landbouw, ruimte voor ondernemers en een Deltaplan voor integraal voedselbeleid en dat voor de lange termijn, over meerdere kabinetsperiodes.

Schuttelaar & Partners organiseerde maandag 7 september het Online Event Verkiezingen & Voedsel. Onder leiding van Suzanne van der Pijll kwamen drie debaters en vijf politici hierover aan het woord. Doel van het debat was om Landbouw & Voedsel prominent op de agenda te zetten voor de komende Tweede Kamer Verkiezingen in maart 2021.

Geïntegreerde aanpak nodig

Marcel Schuttelaar is voorzitter van de Smart Food Alliance, een netwerk van bedrijven in de Agri & Food Sector. Hij pleit voor een Nationaal Deltaplan Voedsel. Het beleid voor duurzaam, gezond en eerlijk voedsel is te versnipperd. Een Deltaplan met een Deltacommissaris is nodig zodat voor meerdere kabinetsperioden voor een vaste koers gekozen kan worden. Hij zei: ‘de makkelijke dingen zijn nu wel geregeld, het laaghangende fruit is nu wel geplukt, komende decennium gaat het over de écht moeilijke vraagstukken.’

Zowel William Moorlag (Tweede Kamerlid PvdA) en Maurits von Martels (Tweede Kamerlid, CDA) geven aan dat een geïntegreerde aanpak nodig is voor duurzame én gezonde voeding. William Moorlag: ‘We hebben te maken met een crisis in de gezondheid, natuur en de agrarische sector. Er moet daarom een breed voedsel-, natuur- en landbouwakkoord komen.’

Minder grootschalige landbouw en veehouderij

Rob van Tilburg is directeur programma’s bij Stichting Natuur & Milieu. Zijn wens voor de toekomst is dat boeren minder dierlijke producten produceren en er meer ruimte is voor akkerbouw, tuinbouw en nieuwe teelten, zoals notenteelt. ‘We moeten toe naar meer boeren met kleinere bedrijven.’ De vraag is hoe we consumenten en bedrijven aanzetten om duurzaam voedsel te produceren. Moet de overheid ingrijpen, bijvoorbeeld met een vlees-tax.

Tweede Kamerlid, Tjeerd de Groot (D66) vindt van wel: ‘De consument heeft helemaal niets te vertellen. Het is de industrie en de supermarkt die aan de knoppen draaien.’ Maurits von Martels, Tweede Kamerlid voor het CDA zet juist meer in op de ondernemer: ‘Ik zou voornamelijk de ondernemers die je in de toekomst nodig hebt helpen en daarvoor kennis en financiële middelen beschikbaar stellen.’

Meer ruimte voor ondernemers in de voedselketen

Marc Jansen is directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten en foodservicebedrijven. Geef ruimte aan de economie, die boodschap wil het CBL meegeven aan de politici. Marc Jansen: ‘De politiek moet niet de markt verstoren met belastingmaatregelen.’ De overheid zal de ondergrens vast moeten stellen over duurzaamheid en gezondheid. Laura Bromet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, geeft aan dat overheidsingrijpen nodig is: ‘De werkelijke prijs van een product wordt niet afgerekend bij de kassa.’

Het bedrijfsleven moet afspraken kunnen maken om stappen in duurzaamheid te kunnen zetten. Dat duurzaam ondernemen de basis moet zijn staat buiten twijfel. Innovatief en groen ondernemerschap gaan hand in hand’, Arne Weverling, Tweede Kamerlid (VVD).

  • Het volledige debat is hieronder terug te kijken:
  • &feature=youtu.be&t=903

 
Lees ook
Vleesconsumptie blijft komende 10 jaar toenemen

Vleesconsumptie blijft komende 10 jaar toenemen

De vleesconsumptie blijft de komende tien jaar groeien, maar minder snel dan de afgelopen jaren. De vraag naar pluimveevlees stijgt het meest. Dat voorspellen OESO en FAO.

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.

Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees

Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees

De Nederlandse vleesconsumptie ligt op bijna 36 kilo per jaar. Mannen eten gemiddeld 800 gram per week, vrouwen 550 gram. Dat is meer dan het advies van de Schijf van Vijf, namelijk maximaal 500 gram vlees. Het Voedingscentrum meer plantaardig en minder dierlijk eten. Dat is beter voor de gezondheid en het milieu.