Albert Heijn intensiveert samenwerking met varkensboeren

21 januari 2021 Redactie Vlees
Foto: Albert Heijn

Albert Heijn intensiveert de samenwerking met varkenshouders en vleesverwerker Vion door middel van het meerjarenprogramma 'Beter voor Varken, Natuur en Boer'. Het doel is om de productieketen van varkensvlees verder verduurzamen en transparant maken.

"De exclusieve samenwerking met een vaste groep van 100 Nederlandse varkenshouders is een versterking van Albert Heijns varkensvleesketen die al sinds 2011 voldoet aan 1 ster Beter Leven keurmerk", meldt de supermarktketen op de website.

Het 'Beter voor'-programma bestaat al voor de zuivelketen. Naast de varkensketen breidt Albert Heijn dit programma ook uit naar de groente- en fruittelers. Het uitgangspunt van het programma is volgens de supermarktketen "een duurzame samenwerking met een gezond verdienmodel voor alle betrokken partijen het uitgangspunt. Het wederzijds vertrouwen en de lange termijnsamenwerking vanuit Albert Heijn maken investeringen in de toekomst van de bedrijven mogelijk." Door de uitbreiding van de samenwerking met de varkenshouders kan Albert Heijn klanten precies vertellen waar het verse varkensvlees vandaan komt.

‘Beter voor Varken, Natuur en Boer’-programma

In het programma is allereerst aandacht voor dierenwelzijn. "97 procent van het Albert Heijn eigen merk verse varkensvlees komt uit Nederland en heeft minimaal 1 ster Beter Leven keurmerk. In het programma krijgen de varkens meer speel- en afleidingsmateriaal en meten de varkenshouders voortdurend de omstandigheden in de stallen om te zorgen voor een gezond stalklimaat voor de dieren. Ook zijn onderzoeksprojecten op het gebied van dierenwelzijn onderdeel van het nieuwe programma". staat erover te lezen op de website.

Daarnaast wil de supermarktketen de klimaatimpact van de varkenvleesproductie verminderen. "De komende 5 jaar wil Albert Heijn 18,5% reductie op de CO2-uitstoot realiseren. Verder is er aandacht voor bevordering van biodiversiteit op het erf. Voor het veevoer worden zo veel mogelijk reststromen uit de voedingsmiddelenproductie zoals tarwegries en broodresten gebruikt. De palmolie en soja in het veevoer zijn verantwoord geproduceerd."

En tot slot de varkenshouders. Voor hen wordt een eigen lange termijn prijssysteem ontwikkeld die moet zorgen voor meer continuïteit, zekerheid en een gezond verdienmodel voor varkenshouders. Ook is er een premie voor extra inspanningen. "Het Beter voor ‘Varken, Natuur en Boer’-programma wordt samen met boeren ontwikkeld en zorgt middels technieken als block chain en dna tracability voor transparantie tot aan de bron."

Bron: Albert Heijn / Vion

Altijd op de hoogte blijven?