Akkoord KNS en FNV over nieuwe cao

Butcher_Unsplash

Foto: Madie Hamilton/Unsplash

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) heeft toch een onderhandelingsresultaat bereikt met vakbond FNV over een nieuwe tweejarige cao voor het slagersbedrijf. Wat hebben de partijen afgesproken?

De nieuwe cao kwam niet gemakkelijk tot stand. FNV vond het eindbod te laag en dreigde met acties. KNS verwierp dit ultimatum en noemde de aangekondigde acties disproportioneel. Toch kwamen beide partijen weer met elkaar in gesprek en wisten toch een akkoord te bereiken met aanvullende afspraken voor industriële slagerijen die voornamelijk aan supermarkten leveren. Eerder bereikte KNS al een akkoord met CNV Vakmensen.

Cao voor het slagersbedrijf

De nieuwe cao heeft een looptijd van 24 maanden, van 1 maart 2022 tot en met 1 maart 2024. De volgende afspraken zijn hier vastgelegd.

  • Een initiële loonsverhoging van 3,5% per 1 juni 2022 en 3,5% per 1 maart 2023
  • Een verzoek aan Stichting VOS om de premie te verlagen naar 0,4%
  • Een eenmalige uitkering van €220
  • Medewerkers van industriële slagerijen krijgen een eenmalige productietoeslag van €375
  • Structurele productietoeslag van 1,25% per 1 juni 2023
  • Verhoging van de jeugdlonen, reiskostenvergoeding en koudetoeslag.
  • Verlaging zondagtoeslag
  • Bestaande seniorenregeling 95-100-100 regeling wordt vervangen door 90-100-100 regeling.
  • Onderzoek naar mogelijkheden om uitzendkrachten die langer dan vijf jaar werken in vaste dienst te nemen
  • Onderzoek naar de opbouw van de beloning in de loontabel, het eventueel invoeren van de mogelijkheid van verlofsparen en de mogelijkheid om quarantainelasten terug te brengen voor werkgevers

Op de website van KNS staat precies omschreven wat alle afspraken precies inhouden.

“KNS is van mening dat zij alles heeft gedaan wat binnen haar mogelijkheden ligt om in deze, voor zowel werkgevers als werknemers, moeilijke tijden toch tot een nieuwe cao te komen. Een cao is belangrijk”, besluit de brancheorganisatie op de website.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Beter goed gejat...

Beter goed gejat...

Het belang van een goed recept kennen we allemaal. Zo ook mijn grootvader Ed Nozeman, 100 jaar geleden al. Ik heb een oud receptenboekje van hem geërfd, waarin hij met potlood zijn waardevolste recepten heeft opgeschreven.

KNS: ‘Sluiting slagerijen dreigt door hoge energieprijzen’

KNS: ‘Sluiting slagerijen dreigt door hoge energieprijzen’

Bijna 75% van de bij Koninklijke Nederlandse Slagers aangesloten slagers heeft last van extreem hoge energieprijzen, blijkt uit een ledenpeiling van KNS. De branchevereniging roept de overheid op om met een oplossing te komen.

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

De detailhandel kampt met aanhoudend hoog ziekteverzuim. Dit in combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt preventie en verzuimbeleid belangrijker dan ooit.