AH geeft openheid over herkomst vlees

22 november 2016

Op verschillende varkensvleesproducten van AH staat vanaf vandaag een QR-code waarmee klanten via hun smartphone informatie kunnen vinden over de herkomst van het vlees.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft maandag in Utrecht samen met Albert Heijn het startschot gegeven voor een pilot om consumenten meer inzicht te geven waar hun voedsel vandaan komt.

Informatie over boeren

De code leidt naar de website van Albert Heijn, waar uitgebreid staat beschreven hoe het varkensvlees in het schap komt. Ook is er informatie te vinden over de boeren die het varkensvlees aan Albert Heijn leveren.

Proef met Vion en ZLTO

Het gaat om een proef die met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken is opgezet door Albert Heijn, vleesproducent Vion en ZLTO. De komende weken zal op de verpakking van circa 200.000 varkensvleesproducten met het Beter Leven keurmerk een QR-code worden gezet waarmee consumenten specifieke informatie kunnen krijgen over de wijze van produceren. De herkomst wordt inzichtelijk gemaakt door een link naar de website van Vion waarop deelnemende varkenshouders aan het Good Farming Star-concept een gezicht krijgen.

Van grond tot mond

Marit van Egmond, directeur merchandising en sourcing bij Albert Heijn: ‘Wij werken samen met 150 Hollandse boeren die varkensvlees aan ons leveren. Omdat we direct contact hebben met onze boeren kunnen we klanten goed inzicht geven in de herkomst van het vlees, van grond tot mond. Klanten vinden dit steeds belangrijker: zij willen weten waar het eten vandaan komt dat zij bij ons kopen. In de komende periode gaan we kijken hoe we deze informatie het beste met hen kunnen delen. De eerste stap is een proef met QR-codes op de verpakking van een deel van de varkensvleesproducten. Volgend jaar willen we klanten ook inzicht geven in de herkomst van andere producten.’

Maken van bewuste keuze

Bert Urlings, directeur Kwaliteit van Vion: ‘De consument wil zien waar het vleesproduct vandaan komt. Door de samenwerking met Economische Zaken, Albert Heijn en ZLTO zijn we in staat om deze stap nu al te zetten. Productinformatie helpt de consument om een bewuste keuze te maken en is daarom ook van groot belang voor een duurzame ontwikkeling van de Nederlandse vleesproductie.’

Boeren krijgen een gezicht

Staatssecretaris Van Dam is enthousiast over de pilot van Albert Heijn en Vion. De proef sluit aan bij de inzet van de overheid om de transparantie in de voedselketen te versterken. Van Dam: ‘Te weinig realiseren wij ons hoe ons voedsel is gemaakt en door wie. Dat is van invloed op hoe we met ons voedsel omgaan en welke waardering wij er voor hebben. Ik vind het belangrijk dat we beseffen welke ‘reis’ ons voedsel maakt voordat het op ons bord komt. Meer transparantie zorgt ervoor dat de consument een bewuste keuze kan maken en het vergroot de veiligheid en duurzaamheid in de voedselketen. Bovendien versterkt het de positie van de boeren die zo een gezicht krijgen.’

Transparantie in de voedselketen

Staatssecretaris Van Dam stuurt binnenkort een rapport naar de Tweede Kamer met nadere voorstellen om de transparantie in de voedselketen te vergroten. Samen met de Alliantie Verduurzaming Voedsel, waarin onder andere de land- en tuinbouwsector, de levensmiddelenindustrie en de supermarkten zijn vertegenwoordigd, onderzoekt de staatssecretaris de mogelijkheid om te komen tot één centrale database waarin alle verplichte informatie over de samenstelling, herkomst en verwerking van producten wordt verzameld. Daarbij wordt ook bekeken hoe die informatie toegankelijk gemaakt kan worden voor consumenten. De pilot van Albert Heijn en Vion moet daaraan bijdragen.

Altijd op de hoogte blijven?