AH bant reguliere kip uit schap

attachment-001_food-image-1597466

Alle reguliere kip is eind 2015 bij Albert Heijn uit het schap. Dan ligt er alleen nog biologische kip, scharrelkip of Hollandse kip in de winkels..

Pluimveebedrijf Plukon, dat het vlees levert aan AH, gaf aan dat er tot nu toe zo'n 30 boerenbedrijven zijn overgeschakeld op Hollandse Kip en dat er 80 nodig zijn. Daarmee ligt de invoering op schema en AH stelt dat de planning van eind 2015 gehaald wordt. AH maakte dat bekend tijdens een bijeenkomst op het bedrijf van pluimveehouder Ad Groen in 't Veld. De Hollandse kip  ligt sinds mei 2014 in het schap. Het sterke ras Hubbard is langzamer groeiend dan de reguliere kip en beschikt over meer leefruimte.
AH is als eerste gestart met de omschakeling van reguliere kip naar Hollandse Kip. Plukon en AH werken volgens een opschaalscenario met als doel om eind 2015 alle reguliere verse kipproducten te hebben vervangen door Hollandse kipproducten. Daarnaast blijven scharrel en biologische kip in het assortiment.
Wageningen University heeft een eerste studie uitgevoerd naar het gerealiseerde welzijnsniveau volgens het Welfare Quality concept. De Hollandse kip-koppels zijn vergeleken met reguliere en scharrelkip. Op gedragstesten, reinheid en loopgedrag scoort de kip goed. In oktober en november worden de metingen herhaald. Hollandse kip is gemiddeld 10% duurder dan reguliere kip.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vlees in de media | Week 11-2023

Vlees in de media | Week 11-2023

De vleestaks komt weer om de hoek kijken, slachten is het minst leuke van veehouden en een voormalig vegetariër opent een slagerij. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Klimaatcommissie wil belasting op zuivel en vlees

Klimaatcommissie wil belasting op zuivel en vlees

Een speciale klimaatcommissie heeft onderzocht wat er allemaal nog moet gebeuren om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Een van de punten is de vermindering van de veestapel en ze adviseren een hogere belasting op vlees en zuivel.

Proefles van Joël Broekaert

Proefles van Joël Broekaert

Waarom smaakt sommige ham naar meloen, terwijl er geen meloen in de buurt is geweest? Culinair journalist Joël Broekaert weet alles over smaak en proeven. Vleesmagazine sprak met hem af bij Slagerij de Wit in Amsterdam, voor een professionele proefles.