Agrifirm introduceert klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees

Varken_pixabay

Foto: Pixabay

Coöperatie Agrifirm brengt samen met Vallei Varken klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees op de markt. Marley Spoon verkoopt het varkensvlees in de maaltijdboxen. Het varkensvlees voldoet aan de eisen van het Climate Neutral Certification-programma van Climate Neutral Group (CNG) en draagt het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’.

Het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees is een ketenconcept dat Agrifirm ontwikkeld heeft. Het bestaat uit drie onlosmakelijk verbonden onderdelen. Allereerst Feed Forward duurzaam voer, waarmee 15 procent minder CO2 wordt uitgestoten. Het voer bestaat voor minimaal 50 procent uit reststromen, bevat geen soja- of palmproducten, is aangevuld met lokaal geteelde gewassen en volledig ontbossingvrij.

Klimaatneutraal varkensvlees

Het tweede onderdeel zijn de varkensboeren. Deze moeten een duurzame bedrijfsvoering hebben en minimaal beschikken over groene energie en daarmee bijdragen aan de CO2-reductie, minimaal een ster Beter Leven hebben en open staan voor transparantie in de stallen.

En tot slot CO2-compensatie. Naast de CO2-reductie met het voer en de boeren compenseert Agrifirm de overgebleven uitstoot in een VCS (Verified Carbon Standard) klimaatproject: Methaanvergisting en energieopwekking in Nederland.

Vallei Varken

“Bij Vallei Varken zetten we ons iedere dag vol passie in om onze dieren zo gezond en duurzaam mogelijk te laten opgroeien”, vertelt Gerald Deetman, de initiatiefnemer van Vallei Varken. “Op onze boerenbedrijven zijn we volop bezig om dit te realiseren met bijvoorbeeld het gebruik van groene stroom en warmteterugwinning. Samen met onze ketenpartner Agrifirm zetten we met dit nieuwe concept weer een belangrijke stap om onze CO2e-voetafdruk verder te verkleinen. Het is en blijft pionieren in een voor ons nieuwe wereld. Maar we doen dat niet alleen. We bundelen onze krachten en worden bijgestaan door betrouwbare partijen. Dat we nu samen het eerste varkensvlees op de markt brengen met het keurmerk ‘klimaatneutraal’, daar zijn we dan ook best trots op!”.

Bron: Agrifirm

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’

Het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten (VDP) organiseert op 1 februari de ketenkennisdialoog ‘De smaken van duurzamer varkensvlees’.

Varkensvlees

Varkensvlees

Nederland is nog steeds een land dat groots is in de export van varkensvlees. Het vlees wordt dan ook op grote schaal gewaardeerd door velen, mede door de overheerlijke smaak en textuur.

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.