Agency wachtte 5 dagen met Maple Leaf recall

13 augustus 2012 Tom van der Meer

TORONTO – Gezondheidsautoriteiten in Ontario hebben ziekenhuizen en verpleegtehuizen gelast om te stoppen met Maple Leaf producten, vijf dagen voordat de Canadese Food Inspection Agency (CFIA) een algehele recall uitvoerde.

TORONTO – Gezondheidsautoriteiten in Ontario hebben ziekenhuizen en verpleegtehuizen gelast om te stoppen met Maple Leaf producten, vijf dagen voordat de Canadese Food Inspection Agency (CFIA) een algehele recall uitvoerde.


Dat meldden diverse media. Medewerkers van algemene gezondheidsdiensten zeiden dat ze op 14 augustus al voldoende bewijs hadden dat Meaple Leaf producten verantwoordelijk waren voor de listeriose-uitbraak waarbij in Canada (volgens claims) 14 doden en 30 gewonden vielen.


De CFIA kondigde op 17 augustus een alert over twee Maple Leaf producten af, terwijl pas twee dagen later een grootschalige recall van Maple Leaf producten werd afgekondigd.


Dubieuze, dubbele rol

Gezondheidsautoriteiten stellen dat de CFIA een dubieuze, dubbele rol heeft omdat de organisatie aan de ene kant de voedselveiligheid moet bewaken en aan de andere kant de economische belangen van de industrie niet wil schaden. Op deze manier kan de CFIA geen effectieve waakhond voor de volksgezondheid zijn.


Nu komen ook verhalen boven dat de CFIA in 1999 niet volledig heeft meegewerkt met autoriteiten van verschillende provincies bij een uitbraak van salmonellavergiftiging waarbij 800 mensen ziek werden.


Een panel van experts van de Royal Society of Canada die de rol van de CFIA bij de regulering van biotechnologie in de landbouw onderzocht, zei in een rapport uit 2001 dat er ‘een significant belangenconflict’ is om ‘een zelfde orgaan te hebben voor de bescherming van de volksgezondheid en de promotie van biotechnologie’.


Lees ook:

Maple Leaf weer open (19 september 2008)

'Grondig onderzoek naar listeria-uitbraak Maple Leaf (6 september 2008)

Maple Leaf voor rechter gesleept: al 15 doden (27 augustus 2008)

Al twaalf doden door listeria-vlees Maple Leaf (25 augustus 2008)

Dode en zieken door listeria in vlees (21 augustus 2008)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Maple Leaf

Alle berichten over listeria

Alle berichten over voedselveiligheid

Altijd op de hoogte blijven?