Actiegroep levert kritiek op Beter Leven-keurmerk

19 augustus 2021

Actiegroep Ongehoord vindt dat de Dierenbescherming moet stoppen met het Beter Leven-keurmerk en is hiervoor een petitie gestart. Op basis van eigen onderzoek noemt de actiegroep het bekende keurmerk mislukt. De Dierenbescherming is niet eens met de kritiek en zegt dat het keurmerk bijdraagt aan dierenwelzijn. "Dat is objectief aantoonbaar".

"Het Beter Leven-keurmerk komt dieren niet ten goede. De Dierenbescherming misleidt consumenten met loze beloften over dierenwelzijn en stimuleert daarmee de verkoop van vlees", schrijft Ongehoord bij de petitie. De actiegroep baseert zich op eigen onderzoek dat ze in 2011 startten. Hiervoor bekenen ze documenten en voerden undercoveracties bij bedrijven uit. Volgens hen zijn er veel misstanden bij Beter Leven-bedrijven. Ook zetten de actiegroep vraagtekens bij de financiën van het keurmerk.

Beter Leven-keurmerk

Op de website van de Dierenbescherming staat een uitgebreide reactie op de kritiek van Ongehoord te lezen. "Met de beste intenties hebben we er juist voor gezorgd dat met het Beter Leven keurmerk miljoenen dieren in de veehouderij een aantoonbaar beter leven hebben gekregen", staat er te lezen. 

Ook weerlegt de Dierenbescherming de kritiek van Ongehoord op verschillende punten. Zo wordt in het onderzoek van Ongehoord verwezen naar een pluimveeslachterij die nog steeds gebruik maakt van de waterbadmethode, terwijl dit volgens de criteria van het keurmerk niet meer mag. De Dierenscherming meldt dat de desbetreffende slachterij uitstel heeft gekregen omdat de vergunningsaanvraag voor de verbouwing bij de gemeente vertraging op heeft gelopen. "Het verbieden van de zeer dieronvriendelijke waterbadmethode is een initiatief van de Dierenbescherming en geen wettelijke verplichting. Juist dankzij de bepalingen van het Beter Leven keurmerk is het einde van deze methode nu eindelijk in zicht", aldus de Dierenbescherming. 

Ook gaat de Dierenbescherming in op de financiën. In het onderzoek meldt de actiegroep dat de opbrengsten van het keurmerk tussen 2012 en 2019 groeide van 492.000 euro naar 1,92 miljoen euro. Maar de jaarverslagen van de Dierenbescherming geven geen inzage in de kosten van de Stichting en daarom kanvolgens Ongehoord niet gecontroleerd worden waarvoor het geld wordt gebruikt. De Dierenbescherming gebruikt de opbrengsten voor de werkingskosten van het keurmerk, zoals promoties en controles door onafhankelijke instanties. "De Dierenbescherming verdient niet aan het Beter Leven keurmerk. Sterker, het Beter Leven keurmerk kost de Dierenbescherming, als eigenaar, alleen maar geld."

Altijd op de hoogte blijven?