Actie voor Arnhemse paardenslager Ernste

26 februari 2015 Eric Schuurman Slager Brugman van Ernste. Het einde van een Arnhems icoon dreigt. Foto: Michel Zoeter

Foodjournalist Mac van Dinther van De Volkskrant zet samen met vrienden en bekenden een actie op touw om het voortbestaan van paardenslager Ernste uit Arnhem mogelijk te maken: 'Zet paard op de kaart'.

Van Dinther, zelf kritisch als het gaat om het verbruik en verwerken van vlees, zou het zonde vinden wanneer Ernste verdwijnt. 'De oude slager Willem Brugman heeft een opvolger, Appie Botter. Maar de bank werkt niet mee. Daarom dreigt het einde van één van de laatste oorspronkelijke paardenslagers van het land.'

Restaurants

Om die reden startte Van Dinther, ondermeer gesteund door onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout, een actie waarbij in eerste instantie restaurants in Arnhem enthousiast worden gemaakt om paardenvlees van Ernste op de kaart te zetten. 'Later willen we via crowdfunding proberen geld voor de doorstart van Ernste te verzamelen.'

Volkswijk

Ernste is een begrip in de Arnhemse volkswijk Klarendal. In het meer dan honderd jaar oude familiebedrijf worden uit Nederland afkomstige paarden tot vlees en vleeswaren verwerkt. 'Paardenvlees is mooi vlees', aldus Van Dinther, zelf buurtgenoot van de slager. 'Paardenvlees helpt ook in de strijd tegen voedselverspilling: paarden die niet tot vlees worden verwerkt, gaan naar de verbrandingsoven om vernietigd te worden.'

Altijd op de hoogte blijven?