ACM onderzoekt prijsvorming in voedselketen

attachment-001_food-image-VLS12563I01

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start op verzoek van de Minister van Landbouw de monitor prijsvorming in de voedselketen. De autoriteit maakt o.a. van varkensvlees per schakel in de keten de in- en verkoopprijs zichtbaar.

Naast varkensvlees gaat ACM ook de prijsvorming van uien, witte kool/zuurkool, tomaten, peren en melk onderzoeken. Dit is volgens de ACM een dwarsdoorsnede van de agrarische producten die in Nederland worden geproduceerd en geconsumeerd. ‘Concreet gaat het bijvoorbeeld dan om vragen als: Hoeveel betaalt een verpakker van uien voor een kilo uien van de boer? Is er een verschil met een duurzaam geteelde ui? Hoeveel rekent hij voor het verpakken en voor hoeveel verkoopt hij bijvoorbeeld de verpakte uien verder aan een tussenhandelaar?’, aldus de ACM op zijn website. ‘Zo wordt duidelijk hoe de euro die de consument uitgeeft aan voedsel, wordt verdeeld over de verschillende schakels.’

Feiten voor maatschappelijke discussie

De ACM zegt dat dankzij de monitor ‘de maatschappelijke discussie gevoerd kan worden op basis van feiten’. Het gaat dan om de discussie waarin boeren en tuinders zeggen te weinig invloed te hebben op de prijs die ze kunnen vragen voor hun producten. Sommige producenten geven daarnaast aan dat ‘de eisen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid worden verhoogd zonder dat daar passende opbrengsten tegenover staan’. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de positie van de boer in de voedselketen versterken en ervoor zorgen dat boeren en tuinders niets in de weg staat om te verduurzamen.

Prijsopbouw regulier en duurzaam

Behalve het vastleggen van de in- en verkoopprijs, moet de monitor daarom ook verschillen in prijsopbouw beschrijven tussen de eerder genoemde reguliere producten en de duurzame variant ervan. Ook wordt gekeken naar mechanismen achter de prijsvorming, zodat de verschillen tussen bijvoorbeeld ondernemingen, productvarianten en seizoenen beter verklaard kunnen worden.

Monitor

De data wordt verzameld door Wageningen Economic Research. Halverwege 2020 wordt de eerste rapportage verwacht. De monitor wordt ten minste twee jaar uitgevoerd. Voor het onderzoek worden marktpartijen benaderd om mee te werken.

Lees ook
Boek: Het varken

Boek: Het varken

In Het varken verkent Hatteland Endresen de vele facetten van dit bijzondere dier. Springend van de biologie naar de archeologie en van de filosofie naar medische wetenschappen laat hij zien waarom varkens méér zijn dan een stuk vlees: waarom het het waard is ze eens in de ogen te kijken.

Ingelepeld

Ingelepeld

Tim Spector is professor genetische epidemiologie aan het King’s College in London. ‘Ingelepeld’ is zijn derde boek. Hierin trekt hij huidige voedingsrichtlijnen, -wetenschap en -advies in twijfel. Sterker nog: hij bekritiseert ook zijn eigen eerdere bevindingen als wetenschapper en auteur van vele papers.

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvingen in november het certificaat en predicaat ‘Met Krul’ van Livar. Alle zeven hebben 100% Livar varkensvlees in het assortiment. Met dit predicaat wil Livar de kwaliteit waarborgen voor zowel slagers als consumenten.